(INTERVJU) Black Hole dobio podršku iz Bečeja, 28. jula za mix pultom DJ Schneider

30

VRBAS / BEČEJ - Glas o Black Hole festivalu se proširio po celoj Vojvodini, što i potvrđuju nastupi DJ-eva iz Subotice, Zrenjanina, Novog Sada, Sombora, Bečeja... Baš zbog toga i vlada veliko interesovanje za festival, a Portal "Naše Mesto" kroz razgovore sa izvođačima pokušava publici da približi šta ih očekuje 27. i 28. jula u Vrbasu. Ovoga puta, predstavljamo vam DJ Schneidera.

Schneider @ Konekt Festival NB / Foto: Lična arhiva

NM: Odakle dolaziš, kako si ušao u svet elektronske muzike i kako se rodila ljubav prema ovom poslu?

Schneider: Dolazim iz Starog Bečeja, a u svet elektronske muzike ulazim početkom srednje škole, godine 1993. u vreme kada smo samo ako vam neko pošalje muziku iz inostranstva ili preko satelita mogli čuti najnovija ostvarenja tada globalnog fenomena techno kulture. Prvo veliko iskustvo i dodir sa elektronskim zvukom bio je svakako koncert grupe The Prodigy 1995. u hali Pionir u Beogradu. On je i najviše uticao na to da se bavim ovim poslom jer sam imao prilike da uživo na velikoj sceni vidim i čujem tada najbolje DJ-eve tog vremena. Sam početak pamtim po organizovanju prvih lokalnih žurki sa DJ Lost Manom, dok je prvi elektronski pravac bio tada i najpopularniji u to vreme, psychedelic goa trance, mada su sami rejvovi izgledali tako da su se mešali svi pravci elektronskog zvuka. Tada i nastaje DJ Schneider, originalno ime zbog same moje profesije krojača-konfekcionara. Krajem 1999. osnivam prvu techno emisiju na lokalnom radio Bečeju iz koje su se izrodile još dve tematske emisije sa live mixevima, gostovanja DJ-eva, live act-ova kao i preview raznih događaja tokom nekoliko godina emitovanja. Nakon vojske 2001. godine postajem član organizacije “Energy Culture” uz DJ Daddyja sa serijalom eventova pod nazivom “Have A Nice Trip” koja je aktivna duži niz godina. Kasnije, posle duže pauze, 2012. otpočinjem saradnju sa duom “Happy Days” (Matke i Wocky). Petogodišnja saradnja u okviru organizacije što boljeg lokalnog predstavljanja u samoj izdavačkoj kuci Happy Days, ostvarena je desetinama veoma kvalitenih dogažaja u kojima je prednjačio klub “Zombi” iz Bečeja. Krajem 2017. pridružujem se organizaciji “Black Hole” i sa velikim zadovoljstvom postajem njihov stalni član i resident sa osnivačem DJ Raletom Vukovićem kao i Troublemanom i Barberom.

NM: Da li si nekada nastupao u Vrbasu i ako jesi, kakva iskustva nosiš?

Schneider: U Vrbasu sam tokom godina više puta nastupao, jer je ova postava “Black Hole” organizacije treća generacija vrbašana sa kojima sarađujem i sa kojima sam u jednoj odličnoj porodičnoj atmosferi uvek dobrodošao. Istakao bih poslednji nastup februara ove godine u Black Hole clubu na Back2Back večeri.

 

NM: Možeš li nam reći nešto više o opremi koju koristiš?

Schneider: Tehnika je evoluirala tokom godina, doprinela i olakšala rad, ali se uvek traži jedna doza više koju treba preneti publici u dovoljnoj meri.

 

NM: Kakav je tvoj odnos prema komercijalnoj vrsti elektronske muzike?

Schneider: Komercijalu ostavljam po strani, obilazim je, ona je oduvek bila interesantna mlađoj populaciji i onima koji i nemaju dodir sa elektronskim zvukom, ali se u većini slučajeva “lepi” za uši.

NM: Da li imaš ambicije da se baviš produkcijom?

Schneider: Nisam se do sad bavio produkcijom, nikad vremena za to, DJ-ing je sasvim dovoljan za moje apetite.

 

NM: S kim si do sada sarađivao, da li radiš B2B nastupe?

Schneider: Uvek kada se spomene neka saradnja ja sam možda i jedini ili jedan od retkih koji će umesto velikih domaćih ili stranih zvezda uvek isticati svoje drage prijatelje i kolege sa kojima sam sarađivao od samih početaka, pa sve do dan danas, a koje sam već i spomenuo u uvodu priče. Back2Back nastup je uvek nepredvidiv izazov još pri tome da pored sebe imaš nekog koga jako dobro poznaješ, uz svu slobodu mešanja stilova do te mere da set bude i lucidan i besprekoran.

 

NM: Koliko ti znače nastupi na festivalima, da li imaš tremu pred nastup?

Schneider: Nastup na festivalu, pogotovo ovom “Black Hole 4” mi mnogo znači i prija jer mi je najdraži i po prvi put ću raditi kao resident. Pozitivna trema je uvek prisutna, treba da postoji, a svaki nastup da bude bolji od prethodnog. Samim tim da publiku ponese, da je vozi, u jednom trenutku eksplodira i pred kraj opusti, žmureći sklapajući slike sa prethodnog putovanja.

NM: Kakav “zvuk” možemo očekivati od tebe? Šta si pripremio za predstojeći Black Hole fest?

Schneider: Moj zvuk je progressive house, brz i energičan sa obaveznom temom celokupne vožnje: “From Sun to Black Hole and backward”.

 

NM: Šta bi poručio posetiocima Black Hole festivala?

Schneider: Poručio bih svima onima koji će doći da ponesu samo pozitivnu energiju sa sobom i uživaju u celokupnom događaju, a oni koji se još nisu odlučili, da pročitaju jedan ovakav tekst i saznaće koliko nam sve ovo znači, pogotovo organizatorima ovog festivala jer godinama žive za ovako nešto! Voli vas Schneider / Black Hole / Bečej / i hvala veliko Portalu “Naše Mesto”.

 

DJ Schneideru nastupa u sklopu drugog dana Black Hole festivala, tačnije 28. jula na terenima SU “Jamurača”. Više o DJ Schneideru možete pronaći na njegovoj zvaničnoj Facebook stranici – OVDE ili na MixCloud kanalu – OVDE

Naše Mesto

Pročitajte još: