EPS apeluje na socijalno ugrožene da se prijave za besplatne kilovat-sate

19

SRBIJA - Elektroprivreda Srbije je izdala saopštenje povodom nedavnog događaja koji je potresao javnost, kada je otac četvoro dece izvršio samoubistvo zbog nemogućnosti da izmiri račun za struju, što je rezultiralo prestankom isporuke iste.

struja-osiguraci-elektricna-energija-iskljucenja
Foto: Nemanja Janjanin / decembar 2017. godine

U saopštenju se navodi da Elektroprivreda Srbije nema mogućnost da pomogne socijalno ugroženim građanima na drugi način osim na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koju je usvojila Vlada Srbije.

Iz ovog preduzeća apeluju na socijalno ugrožene da se prijave službi socijalne zaštite u svojoj lokalnoj samoupravi kako bi iskoristili mogućnost dobijanja besplatnih kilovat-sati.

Kako kažu iz Elektroprivrede Srbije, ovu pogodnost je u 2017. godini koristilo oko 70.000 socijalno ugroženih građana mesečno, dok je u prvoj polovini tekuće godine besplatne kilovat-sate dobilo 75.000 najsiromašnijih građana.

RTS prenosi da na povlastice mogu da računaju i druga domaćinstva, u zavisnosti od broja članova i prihoda. Tako je, recimo, granica za jednočlano domaćinstvo 14.116,35 dinara, sa dva i tri člana do 20.553,09, domaćinstvo sa četiri ili pet članova može da računa na pomoć ukoliko ima prihode do 26.985,61 dinar, a ono sa šest i više planova do 33.935,92 dinara.

Najsiromašniji mogu besplatno da dobiju najviše 250 kilovat-sati, a ako se ta količina premaši šest i po puta, za taj mesec nema popusta.