Potpuno pomračenje Meseca 27. jula vidljivo i iz Srbije

129

SRBIJA - Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" saopštilo je da ćemo u petak, 27. jula, biti u prilici da posmatramo potpuno pomračenje Meseca.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Mesec će 27. jula izaći u 20:01, a početak pomračenja, odnosno prvi kontakt Meseca sa Zemljinom senkom, nastupiće u 20:24. Faza totaliteta, kada će Mesec u potpunosti biti u Zemljinoj senci, trajaće od 21:30 do 23:13, a maksimum pomračenja nastupa u 22:22 sata. Poslednji kontakti Meseca sa Zemljinom senkom biće u subotu, 28. jula, u 00:19 časova.

Iako će biti u senci, Mesečev disk će biti vidljiv i imaće tamno crvenu boju, a razlog tome je što se od bele Sunčeve svetlosti kroz Zemljinu atmosferu posle savijanja u njoj, do Mesečeve površine probija samo dugotalasna crvena svetlost.

Budući da postoji praksa da se tokom ovakvih pojava konsultuju praznoverja i pseudonauke, astronomi objašnjavaju da je pomračenje Meseca fenomen svetlosti i senke i ni na koji način ne utiče na ljude.

Kako kažu iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, uz pomračenje Meseca biće moguće posmatrati i planete Veneru, Jupiter, Saturn i Mars.