U organizaciji POKS Kula, služen parastos generalu Draži Mihailoviću

108

KULA - U organizaciji Opštinskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije Kula, danas je u hramu Svetog Marka u Kuli služen parastos generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

POKS u saopštenju podseća da je u noći između 17. i 18. jula 1946. godine, nakon montiranog procesa od strane komunističkih vlasti, streljan prvi gerilac i borac za slobodu svog naroda u porobljenoj Evropi. Velika nepravda je delimično otklonjena rehabilitacijom, ali neće biti potpuno dok se ne pronađe grob generala Mihailovića.

Ovaj heroj, koji je dao život za svog kralja, narod i otadžbinu, mora biti dostojno sahranjen. Zaostavština komunizma i strah od odgovornosti za ovaj stravičan zločin, sprečavaju da se istraga o pronalaženju grobnog mesta okonča. Oni koji su ga ubili i njihovi potomci su svesni da bi grob generala Mihailovića bio svojevrsno narodno svetilište, zato se toliko i trude da ga sakriju, navodi Pokret obnove Kraljevine Srbije u svom saopštenju.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) podseća da je prošlo tri godine od rehabilitacije generala Dragoljuba Mihailovića, a još uvek nije otkriveno mesto na kome počiva ovaj najodlikovaniji srpski oficir. Ovaj pokret traži od države da pokrene pitanje pronalaženja groba generala Mihailovića i konačno otkloni nepravdu koja je učinjena pre više od sedam decenija.

„Nikada nije utvrđeno gde su sahranjeni njegovi posmrtni ostaci. Bezbroj puta su pokretane inicijative za otkrivanje groba, ali nikada nisu realizovane do kraja. Mihailović zaslužuje da počiva u porodičnoj grobnici i da mu se oda počast i od strane Srba, budući da je sve počasti i najviša odlikovanja dobio od predsednika SAD Harija Trumana 1948. godine i francuskog predsednika Šarla De Gola 1943. godine“, navodi Opštinski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije Kula.