(INTERVJU) Nije lako biti žensko u “muškom poslu”, ali Una Andrea uspeva da se ostvari na svim poljima

256

VRBAS - DJ nije zanimanje kojim se bave samo muškarci. U svetu elektronske muzike postoji veliki broj veoma uspešnih devojaka i žena koje razbijaju sve mitove i predrasude. Kao dokaz tome, predstavljamo vam Andreu iz Beograda koja će za manje od 10 dana nastupati na "Black Hole" festivalu u Vrbasu.

Una Andrea / Foto: Lična arhiva

NM: Možeš li da nam se predstaviš i kažeš odakle dolaziš?

Andrea: Zovem se Andrea Zubac, rođena sam 1990. i dolazim iz Beograda. Muzikom se bavim od 2014, kada sam odlučila da završim kurs za DJ-ing i EMP kurs za elektronsku produkciju na SAE Institutu.

 

NM: Šta te je navelo da se baviš ovim poslom i koliko je teško biti žensko u svetu DJ-inga?

Andrea: Oduvek me je muzika privlačila ali moja porodica, u kojoj su ekonomisti, i okruženje koje je totalno drugačije, mi nisu bili prirodan put do ovog poziva. U srednjoj školi sam uvek svima rezala muziku i pravila mixeve za putovanja i žurke, iako nisam imala predstavu kako se mixuje tada. Tek nakon završetka fakulteta za Medije i komunikacije saznala sam da jedan naš DJ drži obuku i prijavila sam se. Nakon toga sam počela da ulazim u ceo svet, da se aktivnije bavim i izlazim po svim bitnijim događajima.

Una Andrea / Foto: Lična arhiva

NM: Po čemu pamtiš svoj prvi nastup i ko ti je bio uzor na samom početku karijere?

Andrea: Moj prvi nastup bio je kod prijatelja u kafiću i to je bilo čisto za moju promociju. Nakon toga sam imala dosta manjih nastupa koje sam takođe gledala kao moju vežbu i promociju. Kada ste ženski DJ, imate neke olakšice ali i dosta težih okolnosti. Logično da ste primećeniji, ali ukoliko kao ja, želite da se ističete po muzici, onda morate i da se mnogo više dokazujte. Moji uzori na samom početku bili su najviše Dave Seaman i Guy Gerber, što se produkcije tiče.

NM: Da li si imala podršku porodice i prijatelja da se baviš ovim poslom?

Andrea: Podršku nisam imala. Iako mi niko nije osporavao da se bavim DJ-ingom, nije bilo ekipe koja me je pratila po nastupima, drugova DJ-eva i slično. Za svaki nastup sam se izborila sama, a tamo gde sam se pokazala dobro, bila sam pozivana više puta.

 

NM: Da li si do sada nastupala u Vrbasu ili okolini i šta očekuješ od Black Hole festivala?

Andrea: U Vrbasu nisam nastupala do sada, iako sam često radila po Vojvodini i zapravo u Novom Sadu sam u jednom periodu toliko nastupala da su mnogi mislili da sam odatle.

Una Andrea / Foto: Lična arhiva

NM: Koje nastupe bi izdvojila u ovoj godini i šta planiraš dalje, u kom smeru ide tvoja karijera?

Andrea: U ovoj godini bih izdvojila Foam Fest u Rumi, koji je 21. jula, kao i Black Hole, na kojem nastupa jedan od DJ-eva koji izdaje za moj omiljeni label 303 Lovers, Luigi Rocca. Od nepune četiri godine, koliko se bavim DJ-ingom, moja karijera je imala pauzu više od godinu dana zbog opravdanog razloga, a to je porođaj. Ovog leta sam se opet vratila na scenu, a na jesen ulazim u studio i planiram da se posvetim produkciji koja mi je cilj i prioritet u budućnosti.

NM: Koliko je odricanja potrebno da bi bio uspešan u svetu DJ-inga?

Andrea: Iako se naizgled čini da je ženskim DJ-evima lakše, ovo je tipičan primer koji pokazuje da ženski DJ, koji želi da se ostvari i u porodičnoj sferi kao i u karijeri, ima mnogo teži zadatak od muškarca, jer posvećenost i briga o detetu znatno menja život žene. Lakše rečeno – nema više beskonačnih aftera, žurki, posećivanja svih eventova i konstantna pretraga novih pesama, koja je postojala u toku samačkog života. Zato najuspešnije DJ dame na svetu nemaju porodicu i decu, što direktno govori o odricanju i ceni kada ste žensko u “muškom” poslu.

 

NM: Šta si pripremila za festival, kako će izgledati tvoja set lista?

Andrea: Set koji sam spremiila je melodičan, groove i energičan. Žanrovki je raznolik, ali ono što je zajedničko svim trakama su duboke bass linije i fuzija zvukova.

 

Una Andrea nastupa na ovogodišnjem Black Hole festivalu koji se održava 27. i 28. jula na terenima SU “Jamurača” u Vrbasu. Podsećamo vas da karte kupite na vreme, a ako ste zainteresovani za besplatan kamp, više informacije pronađite – OVDE. Una Andrea MixCloud kanal možete pronaći – OVDE.

Naše Mesto

Do sada smo razgovarali sa sledećim izvođačima: