(FOTO) Novi Dom zdravlja posetili predstavnici Ministarstva privrede i Evropske investicione banke

382

KULA - Predstavnici Opštine Kula i Doma zdravlja Kula obišli su radove na novom Domu zdravlja povodom posete predstavnika Ministarstva privrede koji su sufinansirali izgradnju objekta i gospodina Pola Hikija, predstavnika Evropske ivesticione banke, iz čijeg kredita je finansiran deo radova.

Foto: Bratislav Grbić

Predsednik opštine Kula Velibor Milojičić rekao je da su investitori i kreditori želeli da vide kako su ta sredstva uložena i da su građani opštine Kula dobili objekat kakav zaslužuju. Milojičić je podsetio da je ukupna vrednost građevinskih radova na ovom objektu bila 132 miliona dinara, od čega je Ministarstvo obezbedilo 55 miliona, a Opština 77 miliona dinara. Pored tih sredstava, Opština je obezbedila i dodatnih šest miliona za izgradnju trafo-stanice i u postupku je nabavka kancelarijskog nameštaja i medicinskih aparata, za šta je obezbeđeno dodatnih oko šest miliona dinara sa premeštanjem rendgen aparata.

Foto: Bratislav Grbić

Milojičić je rekao da je novi Dom zdravlja već spreman za useljenje i već je počeo da pristiže nameštaj, kao i da će Skupština opštine Kula na prestojećoj sednici doneti odluku o prenosu prava korišćnja Domu zdravlja Kula. Prema njegovim predviđanjima, očekuje se da će do jeseni građani moći da se leče u novom Domu zdravlja.

Foto: Bratislav Grbić

Što se tiče ekoloških standarda, objekat novog Doma zdravlja je ekološki pametna zgrada i primer kako jedan objekat treba da se realizuje, od početka do kraja, kazao je Milojičić.

Foto: Bratislav Grbić

Direktor Doma zdravlja Kula Žarko Ševin je u obraćanju rekao da će sve službe, koje su funkcionisale u starom objektu specijalističkih službi, funkcionisati u novom objektu i dodao da će se početkom avgusta steći uslovi da se krene sa premeštanjem radiološke opreme Prilikom probnog puštanja opreme u rad, biće mereno i jonizujuće zračenje, a tek kada se dobije saglasnost Agencije za jonizujuće zračenje i kada se dobije rešenje nadležne inspekcije Ministarstva zdravlja o ispunjenosti uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti, objekat će zvanično biti pušten u rad.

Foto: Bratislav Grbić

Ševin predviđa da će se to desiti za mesec, do mesec i po dana. On je u obraćanju za medije rekao da građani imaju tu prednost što će imati objedinjene zdravstvene usluge na jednom mestu i da će korist imati i zaposleni jer će posle dugog niza godina biti rešeno pitanje nedostatka i neuslovnosti prostora za rad. Prednost ovog objekta je odsustvo arhitektonskih barijera i prisustvo lifta omogućava dostupnost zdravstvenih usluga teško pokretnim i invalidnim licima, kaže direktor Doma zdravlja Kula.

Foto: Bratislav Grbić

Ševin apeluje na nadležne institucije, pre svega na Ministarstvo zdravlja, da odobri odgovarajući broj lekara za prijem u stalni radni odnos jer, kako je rekao, ovako lepa zgrada zaslužuje i povećanje broja zaposlenih.

Foto: Bratislav Grbić

Sve postojeće specijalističke službe će biti premeštene u novi Dom zdravlja, a ono što može da se učini je da se mladi lekari pošalju na specijalističke studije. Ipak, ustanova funkcioniše na kadrovskom minimumu.

Foto: Bratislav Grbić

Što se tiče medicinske opreme, Dom zdravlja u Kuli zadovoljava sve standarde. Kada je u pitanju radiološka dijagnostika, ono što bi moglo da se uradi je njena digitalizacija, koja je korak napred po pitanju kvaliteta pruženih usluga jer se na taj način smanjuje zračenje pacijenata i omogućava se da se digitalnim formatom šalju obaveštenja lekaru u drugoj ustanovi, završava Ševin.

Foto: Bratislav Grbić
Foto: Bratislav Grbić
Foto: Bratislav Grbić

Naše Mesto