Iskusnim provalnicima je potrebno samo pet minuta da obiju vaš dom – obezbedite se!

117

Sa sezonom godišnjih odmora povećavaju se provale i provalne krađe. Da ne biste zavrsili kao jedan od statističkih podataka, predlžemo vam neke vrste obezbeđenja imovine, a na vama je da odaberete onu koja najviše odgovara vašim potrebama.

Ilustracja / Foto: pixabay.com

Kompanije koje se bave prodajom sistema za bezbednost napravile su anketu ne bi li tako poboljšale svoje uslove rada. Anketom su bili obuhvaćeni svi zatvorenici uhapšeni usled obijanja poslovnih i stambenih prostorija. Ovom anketom došli su do neverovatnog saznanja, kao na primer da čak 82% anketiranih može da otvori stan sa prosečnim obezbeđenjem, a njih 80% kaže da im prisustvo komšija u susednim stanovima (kućama) nije nimalo smetalo. Takođe su rekli da je za obijanje porodičnih kuća pogodnija noć, te da se najlakše ulazi kroz prozor, podrum ili garažu, dok čak 74% anketiranih tvrdi da je u stanove najlakše ući danju. Napomenuli su i to da većina lopova radi na “preporuku” ali i da ih lako mogu privući očigledni znaci koji govore da u stanu nema nikoga, kao što su: skroz spuštene roletne, uvelo cveće na terasi ili prozorima, kao i puno poštansko sanduče. Mada najčešče se greši kod objava na društvenim mrežama, kada se navede tačno vreme odlaska ili boravka van kuće. Morate znati da su se i lopovi osavremenili, tako da i oni pomno prate društvene mreže.

Opcije koje možete da preduzmete kako bi vaša imovina ostala netaknuta su sledeće: pomoć rodbine, prijatelja ili komšija, zatim osiguranje imovine ili pomoć stručnog lica – firme za obezbeđenje.

Svi ćemo reći da su komšija ili prijatelj prvi tu da nam pripomognu jer smo i mi njima pomagali i to uvek dobro funkcioniše, ali uvek nešto može da iskrsne i imovina će vam ostati nezaštićena.

Zatim, imamo osiguravajuće kuće, što nije zanemarljivo. Neke osiguravajuće kuće nude mogućnost osiguranja imovine na vremenski period koji je vama potreban, odnosno na period kada nećete biti kod kuće. Druge osiguravajuće kuće vas uslovljavaju da morate da se osigurate na duže vreme ili da plaćate penale. Dobro pročitajte uslove koje nude i da li će ta osiguravajuća kuća nadoknaditi sve ili samo neki postotak štete, odnosno, šta se sve nalazi u jednom “paketu” osiguranja i da li ćete za svaku opciju morati posebno da platite osiguranje (od zemljotresa, poplava, požara i od provale).

Na kraju ostaje da poverite obezbeđenje vašeg doma profesionalnoj firmi. Ovde možete sami da odredite period obezbeđenja, kao i to da li ćete pored fizičkog uključiti i tehničko obezbeđenje vaše imovine. Tehničko obezbeđenje podrazumeva video nadzor i monitoring, dok u fizičko obezbeđenje spada i povremeni obilazak imovine.

Firma RPD-FTO se duži niz godina bavi obezbeđenjem kako fizičkim tako i tehničkim, te će vam pružiti sve potrebne informacije kako biste na najbolji način osigurali svoju imovinu. Njihove reference su neprikosnovene, a svemu tome sigurno doprinosi kvalitetna oprema i stručno osposobljena lica koja sami obučavaju. Potražite RPD-FTO doo u Vrbasu u Ulici Save Kovačevića broj 39, a više informacija možete dobiti pozivom na broj telefona 021/701-694.