Crnogorska partija traži uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštini Vrbas

94

VRBAS - Pravni tim Crnogorske partije uputio je predsedniku opštine Vrbas Milanu Glušcu zahtev za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u ovoj opštini.

Foto: Wikimedia Commons / Smooth_O

U saopštenju te partije, koje je preneo portal N1, navodi se da je promenom Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma lokalna samouprava obavezna da uvede u ravnomernu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko na njenoj teritoriji živi najmanje 15 odsto pripadnika određene manjine.

Kako kažu iz Crnogorske partije, po poslednjem popisu stanovništva u opštini Vrbas živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika.

Oni dodaju da očekuju od opštine Vrbas da u zakonom predviđenom roku od 90 dana ispuni svoju obavezu, što je najkasnije do 28. septembra 2018. godine.

Portal Televizije N1 piše da su opštine Vrbas i Mali Iđoš jedine u Srbiji koje ispunjavaju uslove za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu. U opštini Mali Iđoš je ovo učinjeno još 2010. godine na zahtev Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“.