U Odžacima i okolini Sombora pronađeni komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila

311

SRBIJA - Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je do 31. jula zabeleženo 70 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

U izveštaju Instituta stoji da je na području Zapadnobačkog okruga prijavljeno šest slučajeva obolevanja, a na pet lokacija prikupljeni su komarci u kojima je dokazano prisustvo genoma virusa groznice Zapadnog Nila. Zaraženi komarci na teritoriji Zapadnobačkog okruga pronađeni su u Odžacima, Apatinu, Čonoplji, Aleksi Šantiću i Svetozaru Miletiću.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije sprovodi monitoring životinja koje su podložne primanju pomenutog virusa i to konja, uginulih migratornih divljih ptica, uginulih ptica grabljivica, uginulih divljih ptica iz porodice Corvidae koje čine gavrani, vrane, gačci, svrake, šojke i čavke, kao i dijagnostičko ispitivanje domaće živine.

Groznica Zapadnog Nila prisutna je na nekim područjima Evrope još od šezdesetih godina dvadesetog veka, a u nekim zemljama istočne i južne Evrope su u proteklih 15 godina registrovani slučajevi manje epidemije među ljudima. Na teritoriji Republike Srbije infekcija virusom Zapadnog Nila prvi put je zvanično u humanoj populaciji registrovana krajem jula 2012. godine.

Prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila u uzorcima komaraca, Republika Srbija, sezona nadzora 2018. godini

Ovo obolenje prenosi se ubodom zaraženog komarca, a glavni prenosilac je vrsta Culex pipiens koja je odomaćena na našem području. Virus se održava u različitim vrstama ptica, a čovek je slučajni, odnosno „slepi“ domaćin sa koga se infekcija virusom Zapadnog Nila dalje ne prenosi, kažu iz Instituta „Milan Jovanović Batut“.

Kako navode iz Instituta, većina zaraženih nema nikakve simptome bolesti, a kod manjeg procenta simptomi podsećaju na obolenje slično gripu što podrazumeva povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, umor i slično. Virus kod minimalnog broja zaraženih reaguje u vidu aseptičkog meningitisa ili encefalitisa, što zahteva hospitalizaciju.

U cilju zaštite, građanima se preporučuje korišćenje sredstava koji odbijaju komarce, kao i oblačenje komotne odeće jer komarci lako mogu da ubodu kroz pripijenu odeću. U periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca preporučuje se izbegavanje boravka na otvorenom, a poželjan je boravak u klimatizovanim prostorijama jer je broj insektata u takvim uslovima smanjen. Na prozore i vrata je potrebno staviti zaštitnu mrežu. Takođe, preporučuje se izbegavanje boravka na mestima sa velikim brojem insekata i smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se najčešće boravi, tako što će biti isušen izvor stajaće vode.