Ratkovčanin posekao zasad maline u punom rodu zbog niske cene otkupa

328

RATKOVO - Revoltiran isuviše niskom otkupnom cenom maline, proizvođač Dragan Jovović Beli iz Ratkova posekao je pola jutra malina u punom rodu.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Kako pišu Večernje novosti, Dragan je otišao da preda 200 kilograma malina na otkupnom mestu na kome je istaknuto da je cena po kilogramu 80 dinara, ali su mu tamo rekli da mogu da mu plate samo 70, posle čega je zakačio kosačicu za traktor i posekao malinjak star pet godina.

Jovović je rekao da je morao da otpusti berače kojima je plaćao 200 dinara na sat jer su sve pare od otkupa išle njima, a njemu nije ostalo ni da pokrije ulaganja u proizvodnju.

Razoračarani Ratkovčanin kaže za Večernje novosti da trgovci malinama imaju monopol i ucenjuju proizvođače jer je malina osetljiva i ako se ne preda u roku, brzo trune, što se koristi za obaranje cene, a mnogi proizvođači pristaju na to da im ne bi propao rod.

Kako piše gore pomenuti portal, u Ratkovu su maline u proteklih deset godina zasađene na 170 hektara, ali su i drugi proizvođači najavili uništavanje zasada, sledeći primer svog sugrađanina.