(VIDEO) Štab za vanredne situacije opštine Kula doneo odluku o hitnom tretiranju komaraca

104

KULA - U Kuli je održana sednica Štaba za vanredne situacije na osnovu informacije Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" o epidemiološkoj situaciji groznice Zapadnog Nila na teritoriji naše zemlje.

Velibor Milojičić / Foto: N. Janjanin

Zavod za javno zdravlje Sombor doneo je naredbu o preduzimanju mera za smanjenje rizika od mogućnosti nastanka epidemije vršenjem vanrednog tretmana protiv komaraca.

Doneta je odluka da tretman suzbijanja komaraca na teritoriji opštine Kula bude izveden u periodu od 6. do 20. avgusta i to u večernjim časovima, a tačno vreme tretmana zavisiće od vremenskih uslova.

Preparati kojim će se vršiti tretiranje su na bazi lambdacihalotrina i deltametrina i toksični su za pčele, tako da se na pčelare apeluje da izmeste svoje košnice.

Predsednik opštine Kula Velibor Milojičić rekao je da su u ponedeljak izvršena kontrolna merenja i da je ustanovljeno da je broj domaćih komaraca na određenim lokalitetima i do sedam puta veći nego što je normalno.

“U skladu s tim je održana sednica Štaba za vanredne situacije gde je izdata naredba načelnika Opštinske uprave da se pod hitno izvrši tretman sa zemlje na 3.500 hektara na kojima se pokazalo da postoji povećana koncentracija komaraca. Takođe treba da se uradi uništavanje larvi u stajaćim vodama na 50 hektara i da se dalje prati stanje broja komaraca na teritoriji opštine Kula”, rekao je Milojičić i dodao da je u skoro svim okruzima već evidentirano prisustvo komaraca koji su nosioci virusa Zapadnog Nila, ali da zasad ne postoje informacije da je zaražen ijedan građanin opštine Kula.

Pogledajte kompletnu izjavu predsednika opštine Kula Velibora Milojičića: