(FOTO) Mirjana Grbić učestvovala na zajedničkoj izložbi ikona u manastiru Mala Remeta

327

KULA - Povodom slave manastira Mala Remeta, održana je zajednička likovna izložba na kojoj je učestvovala i Mirjana Grbić, slikarka iz Kule. 

Manastir Mala Remeta slavi Svetog Iliju, koji je proslavljen u četvrtak, 2. avgusta. Tim povodom je u prostorijama manastira priređena i izložba ikona, gde je pored akademske slikarke Snežane Babić učestvovala i naša slikarka Mirjana Grbić, koja je tom prilikom izložila oko 50 svojih ikona.

„Zahvaljujem se Visokoprepodobnoj igumaniji mati Rafaili, mati Efrosiniji, koje su omogućile da dođe do izložbe, kao i ocu Dositeju koji mi je dao blagoslov da se bavim ikonopisanjem. Takođe se zahvaljujem i svojoj porodici: mužu Đorđu, sinu Bratislavu, snaji Valentini, Marijani, kumi Dragani, sestri Mariji, Branki, Vanji i još mnogima koji od početka prate moj rad i koji su mi podrška, u svemu tome. Ovu izložbu sam posvetila za zdravlje i spasenje unuka Luke sa velikom zahvalnošću mati Rafaili i Efrosiniji, ocu Dositeju i mnogim drugim koji su se molili za zdravlje i spasenje moje porodice. Živeli na mnogaja ljeta!“, rekla je tom prilikom Mirjana.

Protojerej o. Slavko Teofilović i jeromonah Lazar Ravanički su tom prilikom održali liturgiju, u okviru koje su osveštani slavski kolači, kao i izložene ikone. Liturgiji, ali i samoj izložbi prisustvovao je veliki broj vernika.

Manastir Mala Remeta ili Remetica pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi na Fruškoj gori, pored istoimenog sela. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Manastirska crkva je posvećena Bogorodičinom pokrovu. Tradicija osnivanje manastira vezuje za srpskog kralja Dragutina. U protokolu manastira Beočina, navodi se 1844. godine da je manastir Mala Remeta „star 601 godinu“, a što bi moglo da znači – 1243. godine.

Danas manastir čine crkva, jednokrilni konak, novi drveni zvonik i kapela. Sestrinstvo se sastoji od monahinje Efrosinije i igumanije Rafaile.

U manastiru su napisane i čuvaju se dve vredne rukopisne knjige iz XVII veka. (izvor: Wikipedia)

Naše Mesto