(FOTO) U Vrbasu ove nedelje košenje 100.000 kvadratnih metara zelenih površina

195

VRBAS - Na osnovu ugovora s Odeljenjem za inspekcijske poslove Opštinske uprave Vrbas, ove sedmice ekipe „Zelenila“ vrbaskog "Komunalca" pokosiće 100.000 kvadratnih metara javnih zelenih površina.

Foto: JKP "Komunalac" Vrbas

Košenje se obavlja u Lazinom parku, Bloku „4. juli“ i delu Ulice Ivana Milutinovića – od Trga Crvene armije do velike petlje u Njegoševoj ulici.

Foto: JKP „Komunalac“ Vrbas

Ove godine vegetacija buja usled visoke koncentracije vlage u vazduhu, pa je obim posla radnicima u „Zelenilu“, kako objašnjava dipl. inženjer hortikulture i pejzažne arhitekture u JKP „Komunalac“ Tamara Milošević, veći nego prethodnih godina. Iako poseduju dve traktorske kosačice, 13 trimera, sedam samostalnih kosačica, kao i dve platforme za orezivanje, održavanje zelenih površina čini se kao „Sizifov posao“.

Foto: JKP „Komunalac“ Vrbas

„Traktorska kosačica zamenjuje u radu po 10 kosača što znatno ubrzava posao, međutim padavine su ovog leta pospešile rast trave, pa ne pomaže ni najmodernija oprema. Kosimo površine na osnovu ugovora i rešenja i trudimo se da sve postignemo ali, čini nam se da trava tera inat našim mašinama“, kaže Tamara Milošević.

Foto: JKP „Komunalac“ Vrbas

Zadatak za tekuću nedelju je košenje 10 hektara javnih travnatih površina, kaže Tamara Milošević. Zelenilo u parku u Ulici Laze Kostića zauzima prostor od šest hektara, dok se u naselju „4. juli“ travnate površine prostiru na blizu 35 hiljada kvadrata.

Foto: JKP „Komunalac“ Vrbas

„Ove dve lokacije zauzimaju otprilike najveće površine za košenje. „Zelenilo“ ima obavezu da četiri puta godišnje održava travnate površine u Lazinom parku, a šest puta u pomenutom stambenom bloku. Ovo je treće košenje na oba položaja. Do kraja nedelje u planu je i košenje u delu Ulice Ivana Milutinovića“, najavljuje inženjer Tamara Milošević.

Foto: JKP „Komunalac“ Vrbas
Foto: JKP „Komunalac“ Vrbas