Načelnik Arsov: Na tehničkom dozvoljena oštećenja koja ne utiču na bezbednost vozila

176

SRBIJA - Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov reagovao je na navode medija o previše strogim kriterijumima za prolazak vozila na tehničkom pregledu.

Foto: Nemanja Janjanin

On je rekao da površinska oštećenja, kao što su ogrebotine ili površinska korizija, koja nemaju uticaj na bezbednost vozila, nisu razlog da ono bude okarakterisano kao neispravno. S druge strane, dubinska korozija na nosećim delovima karoserije i podu se ne toleriše.

Prema kriterijumima novog Pravilnika o tehničkom pregledu, koji je počeo sa primenom od 5. jula ove godine, dozvoljena su manja oštećenja na vozilu kao što su ulegnuća nastala pri parkiranju, nedostatak bočne lajsne, naprsline na farovima i ogrebotine. Toleriše se i manje oštećenje vetrobranskog stakla, a dozvoljeno je i da vozilo bude višebojno, kao po starim propisima, kaže Arsov. On dodaje da nisu dozvoljena veća mehanička oštećenja karoserije, šasije, poda, nadgradnje, kabine i slično.

Načelnik Uprave saobraćajne policije objasnio je i kako se na tehničkom pregledu tretiraju prepravke na vozilima.

„Ugradnja montažno-demontažnih uređaja na vozilima, koji služe za prevoz prtljaga, ne smatra se prepravkom vozila“, objasnio je Arsov.

Načelnik je istakao da se prepravka vozila, koja mora biti ispitana, odnosi na promenu vrste vozila, naknadnu ugradnju motora drugog tipa ili uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila. Prepravkom se takođe smatra i promena komandi za upravljanje vozilom lica sa invaliditetom, zamena komande uređaja za upravljanje i drugih komandi koje su direktno u vezi sa procesom upravljanja vozilom sa desne na levu stranu vozila. Prepravkom se takođe smatra i zatamnjivanje stakala, naknadna ugradnja svetlosnih uređaja i metalnih ojačanja karoserije i slično.