Počelo agresivno cvetanje ambrozije, evo kako da olakšate tegobe

1303

SRBIJA - Počelo je cvetanje ambrozije koja je krajem leta i tokom jeseni najveća noćna mora velikog broja građana.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Procenjuje se da je oko 10 odsto stanovništva alergično na polen ambrozije, a alergija se manifestuje u vidu kijanja, svraba i začepljenja nosa, suznih crvenih očiju, grebanja u grlu, kašlja i otežanog disanja, a nekima izađu čak i crveni pečati po telu.

Avgust i septembar je doba godine kada koncentracija polena ambrozije u vazduhu dostiže svoj vrhunac. Alergijska reakcija na ambroziju javlja se kada se na kubnom metru nađe 15 zrna polena ove biljke, ali je taj broj u vreme cvetanja višestruko veći, što alergičnoj osobi čini život nepodnošljivim. Prema procenama, jedna biljka ambrozije može da produkuje od jedne od osam milijardi polenovih zrna, a na našim prostorima raste u proseku deset biljaka po stanovniku.

Budući da ne postoji univerzalni lek za ambroziju, savetuje se lečenje simptoma alergije kapima za nos i oči, sirupima za kašalj i antihistaminicima koji će smanjiti alergijsku reakciju, a koje vam preporuči lekar. Ipak, najbolji način za borbu protiv ambrozije je imunoterapija koja se sprovodi van sezone cvetanja tako što se pacijentima daju male doze alergena.

Pored uzimanja lekova, postoje i malo komplikovanije preventivne mere koje zahtevaju da ne izlazite iz kuće u toku prepodneva i u popodnevnim časovima, kao i da držite zatvorene prozore. Pored tuširanja svako veče, potrebno je prati i kosu, kako bi se sprao polen, a podrazumeva se i redovno menjanje odeće. Ne preporučuje se ni sušenje veša na otvorenom jer se polen lako kači na vlažnu odeću. Redovnim usisavanjem i pranjem podova sprečićete taloženje polena u svom domu.

Ono što vi možete da učinite za sebe i svoju okolinu je da iščupate ili pokosite ambroziju u svojoj okolini.

Na OVOM LINKU možete da pratite koncentraciju alergenog polena u vašoj okolini u narednim danima.