Pala cena sirove nafte, a gorivo u Srbiji ponovo poskupelo

54

SRBIJA - Gorivo u Srbiji je ponovo poskupelo, iako je sirova nafta na svetskim berzama u poslednjih mesec dana jeftinija za nekoliko dolara po barelu.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Prema pisanju Večernjih novosti, cene goriva u Srbiji su narasle za nekoliko procenata iako je dinar stabilan, pa je tako u petak cena benzina od 95 oktana bila viša za 1,2 do 2 dinara po litru u odnosu na pre mesec dana. Građani su za litar goriva morali da izdvoje između 154,2 i 154,9 dinara, a cene su bile još više na nekim pumpama duž auto-puta.

Oni čiji automobil ide na evrodizel, plaćali su više u proseku za 1 do 1,5 dinara, odnosno od 163,4 do 163,9 dinara po litru, dok je cena auto-plina (TNG) na nekim mestima bila viša čak za 3,5 dinara po litru, pa se prodavao za 78 dinara. Kako prenose Večernje novosti, ovog leta je izostalo čak i sezonsko pojeftinjenje plina jer je TNG uvek jeftiniji leti zbog odnosa smeše propana i butana.

Cene goriva u Srbiji od 1. januara 2011. godine ne određuje država nego tržište, ali država na cene može da utiče kroz akcize.