Sve što ste hteli da znate o operaciji katarakte

1180

U našu redakciju često pristižu vaša pitanja na različite teme. Jedna od uvek aktuelnih tema je i operacija katarakte.

Kako bismo pružili stručne odgovore na vaša pitanja, kontaktirali smo specijalistu oftalmologije dr Branku Ivošević (Očni centar Perfect Vision – Kuća zdravlja iz Subotice). Njene odgovore vam prenosimo u celosti.

 

Da li se katarakta može izlečiti lekovima?

Dr Ivošević: Uprkos velikim zabludama, kataraktu nije moguće izlečiti lekovima, ali ni naočarima sa jačom dioptrijom niti posebnom ishranom. Katarakta se može ukloniti isključivo operacijom.

 

Da li moram da čekam da katarakta sazri da bih otišao na operaciju?

Dr Ivošević: Ovaj stav je davno prevaziđen i za njega nema mesta u savremenoj hirurgiji katarakte. Preporuka je da se operacija izvrši onda kada tegobe koje katarakta izaziva počnu da otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Što se operacija izvrši u ranijoj fazi, bezbednija je, oporavak je brži i lakši, a postoperativni rezultati pouzdaniji.

 

Da li je pacijent budan tokom operacije katarkte?

Dr Ivošević: Operacija katarakte se radi u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, tako da je pacijent tokom operacije budan, svestan, u komunikaciji sa lekarom.

 

Da li operacija katarakte boli?

Dr Ivošević: Zahvaljujući lokalnoj anesteziji, koja se ukapava u oko, operacija je bezbolna.

 

Koliko traje operacija i da li se leži u bolnici posle operacije?

Dr Ivošević: Operacija katarakte traje oko 10-15 minuta. U pitanju je dnevna hirurgija, što znači da nema potrebe za hospitalizacijom. Pacijent pola sata posle operacije ide kući i dolazi sutradan na prvu kontrolu.

Da li će mi posle operacije katarakte trebati naočare?

Dr Ivošević: Ukoliko se tokom operaciju ugradi standardno intraokularno sočivo, pacijent dobija dobar vid na daljinu, bez potrebe za nošenjem naočara, dok će mu za blizinu biti potrebne naočare. U slučaju ugradnje premium sočiva pacijenti vide dobro i na daljinu i na blizinu i velika većina nema potrebu za nošenjem naočara.

 

Koliko traje oporavak posle operacije katarakte?

Dr Ivošević: Već dan-dva nakon operacije, kod većine pacijenata se postiže značajno poboljšanje vida. Uz primenu terapije, pravilne higijene oka i preporučenog životnog režima, povratak svakodnevnim obavezama je moguć nakon 5-7 dana. Teže fizičke i sportske aktivnosti treba izbegavati tokom prve 3 do 4 nedelje.

 

Da li se posle operacije može vratiti katarakta?

Dr Ivošević: Ne, nakon operacije nije moguće da se katarakta ponovo javi na operisanom oku, jer se tokom operacije pomoću ultrazvučnog aparata iz kapsularne vrećice uklanja se prirodno zamućeno sočivo koje se u njoj nalazi i na njegovo mesto se postavlja veštačko intraokularno sočivo. Ovo sočivo, koje ostaje trajno u oku, postajući njegov sastavni deo i preuzimajući funkciju prirodnog sočiva, se ne može zamutiti.

Specijalna letnja akcija

15% popusta na operaciju katarakte
za prvih 50 pacijenata koji zakažu preoperativni pregled

Za više informacija kliknite OVDE ili pozovite: 0247/55-75-75 i 060/55-75-754.