Samostalna izložba Milenka Buiše u galeriji ULUV u Vrbasu

189

VRBAS - U galeriji Udruženja likovnih umetnika Vrbasa, sutra će biti održana prodajna izložba slika "Pejzažna simfonija" Milenka Buiše.

Plakat: ULUV Vrbas

Milenko Buiša je akademski slikar iz Sivca, koji je u javnosti poznat po mnogim samostalnim izložbama i učešću na likovnim kolonijama. Rođen je 1946. godine, srednju umetničku školu završio je u Herceg Novom, a Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu na odseku vajarstvo, u klasi profesora Jovana Soldatovića.

Dugo je radio kao likovni pedagog, a bio je i urednik likovnih programa u Galeriji KC “Laza Kostić” u Somboru. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Samostalne izložbe imao je u Sivcu, Đakovu, Somboru, Osijeku, Vukovaru, Bajinoj Bašti, Vrbasu, Kuli, Srbobranu i Apatinu.

Otvaranje prodajne izložbe Milenka Buiše je u petak u 19h u galeriji ULUV.

Milenko Buiša – ekspresionist jurišnog tipa

“Nema u njegovom slikarstvu prenaglašenog kontrastiranja, njegov svet deluje prividno monohromatski, pa opet je sve snažno zakovitlano, razmahnuto, nijansirano žestokim, ali sigurnim potezom. Kada interpretira svet koji ga okružuje nameće se posvećenost, odanost prirodi, kao senzibilitet, osećanje sveta. Na tematskom planu uočava se mrtva priroda, pejzaži, portreti, naročita opsesivne varijacije prastarog motiva konja kojim se pred posmatračem otvara široko asocijativno polje.

Sa slika Milenka Buiše isijava i priroda slikarskog bića, progovaraju elementi njegove umetničke biografije i topografije. Odnjihan u barci panonskog mora, upijajući zrake hercegnovske, mediteranske mladosti, a napajan mudrom i čojstvenom, gorštačkom, crnogorskom antropocentičnom mišlju, sve to sjedinjuje u jednu Njegoševu, opominjujuću večnu istinu o ljudskoj sudbini, i moći: „šta je čovek tvarca jedna te je zemlja vara“ koja se emanira u njegovom, autentičnom slikarskom iskazu” – Milivoje Mlađenović.