Srčani crv – opaka bolest koja pogađa sve veći broj pasa

1192

KULA - Sve što niste znali o srčanom crvu i ovoj opakoj bolesti koja pogađa sve veći broj pasa, saznali smo u Veterinarskoj ambulanti "UnoVet" u Kuli gde smo razgovarali sa veterinarom Radoslavom Smiljanićem. Kako možete da zaštite svog psa, a šta nikako ne smete da radite na svoju ruku, otkrivamo u ovom interesantnom razgovoru.

Ilustracija / Foto: Nemanja Janjanin, fotopres.com

„Iz naše perspektive i iz perspektive našeg mesta odavde, pritom misli na Kulu i okolinu, problem je neobaveštenost ljudi. Dođu u našu ambulantu i dovedu psa, uradimo pregled i kad kažem da je to srčani crv, oni me pogledaju čudno. Pa slede razna pitanja. Šta je sad to, to nije postojalo nikada? Nema to kod nas, te da sam ja to izmislio. Kako je moguće da je njegov pas to dobio? Ovo su najčešća pitanja koja nam se postavljaju. Srčani crv se često pronađe u okviru neke druge terapije. Kada npr. dovedu psa kojem treba da se radi sterilizacija, u obavezi sam da proverim da li ima srčanog crva, zato što to dodatno komplikuje i anesteziju i sam oporavak od bolesti. Bilo koja druga bolest da je u pitanju, obavezno sledi vađenje krvi i odmah se pokaže da pas ima, ne jednu bolest zbog koje su vlasnici došli, već dve. To govori da je bolest srčanog crva jedna tiha, blaga, hronična bolest koja dugo traje i koju pas može da nosi dugo vremena, a da ne pokaže“, kaže Radoslav Smiljanić iz veterinarske ambulante „UnoVet“ Kula. 

Bolest srčanog crva se prenosi isključivo ugrizom komarca. Kada komarac ugrize psa, prenese mu tu takozvanu mikrofilariju koja se za pet do sedam meseci razvije u odraslog parazita koji parazitira u plućnim arterijama. Pogrešno je nazvan „srčani crv“ zato što posle namnožavanja tog parazita u plućnim arterijama, deo se spusti do desne strane pluća, pa se tamo pronađe crv i otud naziv da je to srčani crv.

„Ono što je bitno reći je to da Kula koja je bogata vodenim površinama, ujedno je bogata i komarcima. Sa druge strane sad je bogata bolesnim psima koji su izvori zaraze za komarce, a ovi dalje za nove pse. Koliko je ova bolest ozbiljna govori veliki procenat obolelih pasa, koji se kreće u proseku od čak 60%-80%. Ovom prilikom sam hteo da skrenem pažnju građanima Kule i okoline da vode računa o svojim psima i da traže načine zaštite. Ukoliko je pas stariji od 3-4 godine, potrebno je da ga provere da nema slučajno srčanog crva. Ako nema odlično, pas treba da počne koristi zaštitu protiv komaraca“, dodaje Smiljanić.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Postoji nekoliko vrsta zaštite pasa od komaraca. Prvo bi trebalo sprečiti komarca da ugrize psa, a to se postiže preparatima sa permitrinom – bilo kojim. Drugi oblik zaštite jeste da mesečno jedanput psu date tableticu koja će sve te larvice uništiti, odnosno neće biti mesta za nagomilavanje i stvaranje odraslog parazita, što znači, neće se stvoriti bolest. Preporučuje se da se ova dva vida zaštite od ujeda komaraca koriste u kombinaciji. Komaraca je svuda i ne možemo ih sprečiti da grizu ni nas ni pse, ali možemo umanjiti to. Ako životinji damo tu zaštitu na mesečnom nivou, sprečićemo nastanak odraslog parazita u desnoj strani srca, odnosno plućnim arterijama i sprečićemo nastanak bolesti.

„Kod mene u Veterinarskoj ambulanti UnoVet u Kuli nažalost je jako puno pasa na lečenju. Oporavak i lečenje kod ove bolesti je vrlo neizvestan. Da vam pojasnim: imamo jednu glistu koja se nalazi u krvnom sudu. Ona je nekad dugačka čak do 40cm, a široka 1mm i opstruiše krvni sud, fizički ometa cirkulaciju, povećava se krvni pritisak i otežava rad srca. Jako često kad dođu vlasnici sa psom koji je bolestan, što se posle ispostavi od srčanog crva, kažu nešto mi je pas više miran. Nešto je slabiji, smršao je u poslednjih nekoliko dana, a ponekad čujem da malo kašlje. Ujedno ovo su i, nazovi simptomi pojave srčanog crva, jer nema nekog posebnog simptoma. Ništa sa sigurnošću ne ukazje na to da je pas oboleo od ove bolesti. Kad se pojave ovi, nazovimo simptomi koje smo pomenuli, u pitanju je već odmakla faza. Najbolje je da ukoliko se pronađe ova bolest, da se pronađe u nekoj prvoj fazi, kad pas ne pokazuje simptome bolesti. Kada je malo larvi odnosno odraslih parazita u cirkulaciji, tada možemo relativno dobro da uradimo lečenje“, savetuje Smiljanić.

UnoVet Kula / Foto: J. Beljkaš

Da do toga ne bi došlo, potrebna je preventiva u vidu preparata koji će sprečiti komarca da ugrize psa i preparata koji će uništiti te larvice ukoliko komarac već ugrize psa. Pregledi nisu potrebni ukoliko se pas preventivno redovno štiti. Svi psi stariji od 6-7 meseci su dovoljno stari i podložni stvaranju bolesti srčanog crva. Moralo bi se prvo uraditi testiranje psa, taj test se radi putem krvi, odnosno da bi se utvrdilo da li pas ima srčanog crva ili ne. Ako ima, bio bi dalje podvrgnut lečenju, a ako nema onda se preporučuje zaštita koja će ići na mesečnom nivou.

„Najbitnije od svega je da se ta zaštita ne daje nipošto na svoju ruku, a bez prethodne konsultacije sa veterinarom. Ukoliko tableticu date psu koji već ima odraslog srčanog crva u cirkulaciji, možete ga doslovce ubiti. Jer on u krvotoku ima parazita na kojeg ta tableta deluje tako što ubije tog parazita i njegovo telo je sada u cirkulaciji i putuje krvotokom i začepiće bitne krvne sudove u mozgu, srcu ili plućima. Začepljenje krvnih sudova će zatim dovesti do tromba, a potom i do smrti psa. Nažalost, ne bi bio prvi slučaj da se to desi. Inače, srčani crv se u našoj zemlji pojavio pre šest godina i starije generacije vlasnika pasa nisu upoznate sa tom bolesti, pa ovim putem apelujem da vlasnici dovedu pse na pregled“, završava veterinar Radoslav Smiljanić iz veterinarske ambulante „UnoVet“ Kula. 

Više informacija o ovoj opakoj bolesti možete dobiti u Veterinarskoj ambulanti “UnoVet” Kuli u ulici Josipa Kramera 26 ili ih pozovite na brojeve telefona 025/728-230 ili 063/517-794.