(FOTO) U Vrbasu u toku košenje ambrozije

233

VRBAS - Na području opštine Vrbas ovih dana traje akcija košenja ambrozije. Posao je na osnovu ugovora opštinska uprava poverila JKP „Komunalac“.

Foto: JKP "Komunalac" Vrbas

Akcija se obavlja na više lokacija. Najviše ambrozije ima na obodu grada, pa su tako radnici „Zelenila“ uništili velike količine parložne trave na putu ka Malim provalijama, a ovaj korov kosiće i na području užeg centra grada.

Foto: JKP „Komunalac“ Vrbas

„Na potezu ka Malim provalijama pojavila se nova vrsta ambrozije, tzv. „trifida“ koja je visoka nekoliko metara. Deo površina se kosi ručno, a deo mašinski u zavisnosti od vrste zakorovljenosti. U poređenju s prošlom godinom, korova ovog leta ima mnogo više, čemu je doprinela bujna vegetacija“, kaže predradnik „Zelenila“ Mirjana Vasiljević.

Foto: JKP „Komunalac“ Vrbas

Ambrozija je veoma invazivan alergeni korov, te su pored službi lokalne samouprave, dužni da je uklanjaju i vlasnici i korisnici javnih površina, poljoprivrednih poseda, puteva i vodotokova.

Foto: JKP „Komunalac“ Vrbas

JKP „Komunalac“ uništava ambroziju na osnovu ugovora i rešenja nadležnih u opštinskoj upravi, a nepokošene površine mogu se prijaviti Odeljenju za inspekcijske poslove.

Foto: JKP „Komunalac“ Vrbas