U opštini Kula zabeležen pad u ukupnom broju dece

294

KULA - Mnogo je priča o tome da li se broj dece u opštini Kula, demografski gledano, iz godine u godinu povećava ili smanjuje. Stoga smo napravili jednu kraću analizu, koja dugoročno gledano, ne ukazuje na trend, ali ipak pruža neke odgovore.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Nekoliko je načina kako možemo utvrditi koliko dece se rađa u našoj opštini i da li je taj broj u porastu ili u padu. Država je ta koja ima najpreciznije podatke o broju novorođene dece. Ti podaci dostupni su po porodilištima, ali i po matičnim knjigama rođenih.

Podaci iz porodilišta su teško dostupni, jer se bebe iz naše opštine rađaju u različitim porodilištima. Najveći broj beba iz naše opštine rađa se u Vrbasu, Novom Sadu i Somboru. To, međutim, nije pravilo. Upravo zbog toga je teško doći do ukupnog broja novorođene dece. S druge strane, matične knjige sadrže pomenute informacije, ali se takođe veoma teško dolazi do traženih podataka. Kako bismo objavili relevantne informacije, prinuđeni smo da koristimo samo ono što nam je lako dostupno, a to su pre svega podaci koje smo dobili iz Opštine Kula, ali i iz osnovih škola.

Roditelji imaju pravo na bebi paket koji Opština Kula daje svim roditeljima po rođenju deteta. Velika većina roditelja to naravno i koristi, pa u Odeljenju za društvene delatnosti opštine Kula postoji analitička kartica koja ukazuje na to koliko ovih paketa se podeli svake godine. Po podacima koje smo dobili iz Odeljenja za društvene delatnosti opštine Kula, broj bebi paketa, koji su ove godine podeljeni do 31. juna, iznosi 136. Takođe, imamo informaciju o tome da je 2017. godine podeljeno ukupno 313, a 2016. godine 319 bebi paketa. Dakle, ako uzmemo u obzir da imamo samo podatke za prvih šest meseci, a ako se takav trend nastavi do kraja 2018. godine, broj podeljenih paketa u poslednje tri godine je sve manji. Od SUP-a nažalost nismo dobili nikakve podatke o prebivalištu, a za koje verujemo da su im dostupne.

Određeni podaci o broju dece postoje i u vrtiću. Ove godine je u PU „Bambi“ upisano 1.250 dece za uzraste od jedne do šest godina na nivou cele opštine. Kako nam je rekla direktorka predškolske ustanove Vesna Jovović, ukupan broj dece koja upišu vrtić zavisi od broja zaposlenih. Kapaciteti „Bambija“ na nivou opštine nisu popunjeni, ali zbog Uredbe o zabrani zapošljavanja nije moguće odmah primiti svu decu u vrtić, jer nema dovoljno vaspitača. Upravo zbog toga se formiraju liste čekanja. Te liste su nekada veće, a nekada manje, ali na kraju sva deca ipak budu primljena u vrtić.

Upis u prvi razred osnovne škole takođe pruža dobar uvid u to koliko dece imamo u gradu i opštini, kao i to da li je sve više ili manje dece na našim ulicama. Ono što može da se izvuče iz trogodišnje statistike je to da postoje neznatne oscilacije na nivou cele opštine. Tako je recimo u OŠ „Isa Bajić“ ove godine popunjeno tri odeljenja, koliko je bilo i prošle godine, ali se broj dece smanjio za tri, što direktor Gojko Sekeruš tumači kao uobičajenu oscilaciju koja je svake godina nešto drugačija. Kako on kaže, nekada je taj broj veći, a nekada manji i zavisi od broja porodica koje se odsele, ali i dosele za Kulu. Po podacima koje smo dobili iz Odeljenja za društvene delatnosti, pretprošle godine je u ovoj školi prvi razred upisalo 13 učenika više nego ove godine.

Požar Čaba, direktor OŠ „Petefi brigada“, kaže da je nešto veći broj upisane dece nego prethodne godine. U srpska odeljenja ove godine je upisano ukupno 56, dok je prošle godine u ovoj školi bilo 44 učenika. Ipak, pretprošle godine 70 učenika upisalo je ovu školu u okviru nastave na srpskom jeziku, što govori o tome da postoji pad u broju upisanih učenika. S druge strane, u mađarskom odeljenju ove godine je upisano ukupno 10 učenika, što je nešto manji broj nego prošle godine kada je bilo 13 učenika i pretprošle kada ih je bilo 12, ali taj uzorak je mali pa ne možemo ozbiljno da ga uzmemo u obzir.

U Crvenki je situacija nešto drugačija. Kako nam je prenela Nataša Đerić, direktorka OŠ „Vuk Karadžić“ Crvenka, broj dece koja u toj školi upisuju prvi razred je u opadanju. Formirana su tri odeljenja, ali sa ukupno 61 detetom, što su relativno mala odeljenja sa po 20 učenika. Prošle godine je takođe bilo tri odeljenja ali sa ukupnim brojem od 74 učenika, što je jasan pokazatelj da je manje dece.

U Sivcu je 70 dece upisalo prvi razred, a kako je rekao direktor ove škole Ferenc Lendak, reč je o malim oscilacijama, jer je to približan broj dece kao i prethodnih godina.

Po podacima koje smo dobili iz Odeljenja za društvene delatnosti, i u drugim školama naše opštine uočljiv je pad u broju upisane dece u prvi razred. Izuzetak je jedino Kruščić, ali s obzirom na to da se radi o ukupno 15 dece koja su ove godine upisala prvi razred, jasno je da se radi o relativno malom uzorku.

Ova analiza bila bi mnogo ozbiljnija da smo na uvid tražili podatke iz prethodnih deset godina, ali za te podatke bismo mnogo duže čekali, a želeli smo da ovaj članak objavimo uoči početka školske godine.

B.G.