Izložba inspirisana master radom Stefana Žarića 6. septembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

132

KULA / NOVI SAD - U četvrtak, 6. septembra s početkom u 19:00 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, a u saradnju sa Fondacijom Milenin dom - Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca, biće otvorena izložba „Maison Barilli: Belgrade / New York“.

Postavka izložbe „Maison Barilli: Belgrade / New York“ u Galeriji Milene Pavlović Barilli u Požarevcu, decembar 2017 / Foto: Draško Vujić

Postavka posvećena Mileni Pavlović Barili bazirana je na master radu Kuljanina Stefana Žarića „Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926–1945)“, koji je nagrađen 2017. godine Nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Izložba od 52 eksponata predstavlja prvu postavku u istoriji nacionalne istorije umetnosti posvećenu isključivo modnim ilustracijama srpske multimedijalne umetnice: slikarke, modne ilustratorke i dizajnerke. Postavka pruža uvid u do sada malo poznatu celinu njenog rada, kao i bogat dokumentarni materijal o životu umetnice u različitim metropolama u kojima je živela i stvarala.

Stefan Žarić će u četvrtak, 20. septembra od 19:00 časova održati autorsko predavanje, a 4. oktobra će biti razgovor o knjizi.