Počinje škola! Ove godine u Srbiji 2.500 prvaka manje nego prošle

71

SRBIJA - Učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas ponovo sedaju u školske klupe posle duže letnje pauze.

skola-petefi
Osnovna škola "Petefi brigada" Kula / Foto: B. Grbić

U školske klupe danas će prvi put sesti 65.510 đaka prvaka što je za oko 2.500 manje nego prošle godine, dok broj učenika koji polaze u prvi razred srednje škole iznosi 66.827.

Republički komesarijat za izbeglice i migracije saopštio je da je u 33 škole širom naše zemlje, koje se nalaze u jedinicama lokalne samouprave u kojima su smešteni prihvatni centri i centri za azil, ove godine upisano 344 dece migranata.

Učenici u Vojvodini će u ovoj školskoj godini imati tri raspusta – zimski, prolećni i letnji. Prema obrazovno-vaspitnom kalendaru Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, zimski raspust počeće 24. decembra, a đaci će se u klupe ponovo vratiti 14. januara 2019. godine.

Prolećni raspust počinje u petak, 19. aprila i trajaće sve do 3. maja, čime će biti spojeni uskršnji i prvomajski praznici.

Učenici osmog razreda će 12. i 13. aprila rešavati probne testove, dok će se završni ispit polagati 17, 18. i 19. juna. Kao i proteklih godina, prvi dan rezervisan je za polaganje testova iz srpskog jezika, drugog dana se polaže matematika, dok će se trećeg dana polagati kombinovani test sačinjen od nekoliko predmeta.