Iskoristite priliku i posetite Grčku do kraja septembra

59

Grčka se smatra zemljom mitova, kolevkom moderne evropske civilizavije, savremene filozofije, demokratije i Olimpijskih igara.

Foto: pixabay.com

Čista azurno plava boja mora, lepe i uređene plaže sa nestvarnim regijama su od Grčke napravili nezaobilaznu destinaciju za letovanje, koju obavezno morate poseti. Odlikuju je Mediteranska klima sa blagim, vlažnim i hladnim zimama, ali i toplim i suvim letima. Ovakva klima će doprineti da  vam odmor bude jednako dobar kako u letnjim mesecima, tako i na proleće ili u ranu jesen, odnosno kako u sezoni, tako i van sezone.

Grčka se nalazi na jugu Balkanskog poluostrva odnosno na krajnjem jugoistoku Evrope. Smeštena je na raskršću Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike, a između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu i Sredozemnog mora na jugu. Beleži oko 11 miliona stanovnika, a polovina tog stanovništva je naseljena u tri grada Atini, Solunu i Patri. Grčka, pored svog kontinentalnog dela obuhvata i preko 1.400 ostrva od kojih su najveća, najznačajnija i najposećenija Krit, Evbeja, Lezbos, Rodos i Krf. Sama obala Grčke dugačka je 13.676 kilometara. Reljef je pretežno planinski, a najviši vrh je planina Olimp sa svojih 2.917 metara nadmorske visine.

Nezaobilazne destinacije turista iz Srbije su svakako ostrva: Evia, Zakintos, Krf ,Lefkada, Tasos, Kefalonija, Olipijska regija, kao i Halkidiki.

Halkidiki je veliko poluostrvo na severu Grčke, nalazi se južno od Soluna i pripada njegovoj regiji. Na jugu svog poluopstrva Halkidiki se deli na tri prstena: Kasandra, Sitonija i Atos. Kasandra i Sitonija se najčešće nalaze u ponudi turističkih agencija, a to i ne čudi jer su cene vrlo povoljne. Odlukuju ih manja mesta sa peskovitim plažama, a more se preliva od skoro bele boje do modro plave. Nezaobilazna stanica su i porodicama sa malom decom. Za obilazak svih mesta u okolini možete iznajmiti bicikl ili tamo jako popularan bagi – motor sa četiri točka. Turisti se rado odluče i da prošetaju stazom duž mora do susednih letovališta, mada to i ne čudi jer su većina tih letovališta međusobno udaljena samo par kilometara.

Olimpijska regija se nalazi na severoistoku kontinentalnog dela Grčke, odlikuju je kristalno plavo more i široke plaže koje se pružaju u dužini od 70 kilometara. Najpoznatija letovališta u regiji su: Paralia, Olimpic Beach, Leptokaria, Nei Pori i Platamon koji svake godine beleže sve veću posećenost. Olimpijska regija je karakteristična i po brojnim istorijskim i arheološkim otkrićima. Takođe su pogodni za porodična letovanja i ekskurzije.

Ostrvo Zakintos odlikuju peščane plaže i neverovatna boja mora, morske pećine, zalivi i litice koje prosto oduzimaju dah. Ovo letovalište je jako popularno među mladima što zbog svoje lepote, zabačenih plaža, ali i svakodnevnih krstarenja brodom. Ponuda za mlade se sastoji u tome da se prave tematske žurke na brodu, koji u svojoj plovidbi obilazi i ovo ostrvo, uz povremeno zaustavljanje radi kupanja.

Ostrvo Tasos nazivaju i smaragdnim ostrvom, sa kopna se na njega stiže trajektom iz mesta Keramoti i Kavala. Smatra se najzelenijim Grčkim ostrvom koga krase guste borove šume i maslinjaci. Odlikuje ga neverovatno čista voda, peščane i stenovite plaže, ali i mnogobrojna arheološka nalazišta.

Bitno je da znate da zaposleni u hotelima i ugositeljskim objektima dobro govore srpski jezik, a preko sezone u Grčkoj radi i mnogobrojna omladina sa naših prostora, tako da nećete imati nikakvih problema oko sporazumevanja.

Iskoristite Last minute ponude i posetite bilo koji deo Grčke po veoma povoljnim cenama, garantujemo da se nećete se pokajati. Potražite Turističku agenciju „Titel Prevoz“ a zaposleni u agenciji će se potruditi da vam što detaljnije predoče svoju raznovrsnu ponudu. Nalaze se u Kuli u Zanatskom centru broj 2 (Kej), a za više infomacija pozovite sledeće brojeve telefona: 025/725-059 i 060/64-54-601.