Danas u Vrbasu dan bez automobila

112

VRBAS - Opština Vrbas se pridružila ovogodišnjoj Evropskoj nedelji mobilnosti prihvativši poziv Stalne konferencije gradova i opština za učešće u akciji koja se sprovodi pod sloganom "Dan bez automobila u gradovima i opštinama".

Kampanja održive urbane mobilnosti obeležava se od 16. do 22. septembra, a građani Vrbasa se pozivaju da danas, 21. septembra, automobile ostave kod kuće i koriste neki od alternativnih prevoza ili prosto pešače do željene destinacije.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac rekao je da svako od nas treba da nastoji da smanji korišćenje putničkog automobila, posebno na kraćim relacijama i opredeli se za neki od alternativnih vidova saobraćaja i pozvao Vrbašane da se opredele za bicikl, javni prevoz ili pešačenje, prenosi vrbaski opštinski sajt.

U ovoj akciji svake godine učestvuje više od 2.000 gradova i opština iz oko 45 zemalja, a cilj je promocija alternativnog vida saobraćaja u odnosu na motorizovani za koji se koriste fosilna goriva koja negativno utiču na kvalitet vazduha.