Akcije dobrovoljnog davanja krvi u Savinom Selu, Kucuri i Somboru

73

SAVINO SELO / KUCURA / SOMBOR - Zavod za transfuziju krvi Vojvodine objavio je raspored akcija dobrovoljnog davanja krvi za narednu nedelju.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Stanovnici Savinog Sela moći će da daju krv u utorak 25. septembra u prostorijama mesne zajednice, u periodu od 14:30 do 15:30 časova, dok će akcija u Kucuri biti održana istog dana u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva od 16:00 do 18:00 časova.

Dobrovoljni davaoci iz Sombora krv mogu da daju u petak, 28. septembra u prostorijama Crvenog krsta u periodu od 09:00 do 12:00 časova.

Krv možete da date ukoliko ste starosti od 18 do 65 godina i lekarskim pregledom i proverom krvne slike se utvrdi da ovom akcijom ne možete da ugrozite ni sebe ni osobu koja će primiti krv.

Kod potencijalnog davaoca krvi nalaz nad plućima i srcem mora da bude uredan, ždrelo mora da bude bez upale, a limfne žlezde vrata i paziga, jetra i slezina ne smeju da budu uvećane.

Interval davanja krvi je tri meseca (12 nedelja) za muškarce i četiri meseca (16 nedelja) za žene.

Ceo postupak traje oko 30 minuta i podrazumeva popunjavanje upitnika, registraciju, određivanje nivoa hemoglobina, lekarski pregled i davanje krvi iz vene, posle čega davalac bude poslužen obrokom.