Koja metoda je najbolja za dijagnozu raka dojke

149

Statistički podaci pokazuju da svaka dvanaesta žena u Srbiji oboli od raka dojke, zbog čega je otkrivanje vrlo značajno jer je u tim slučajevima rak dojke izlečiv. Za rano otkrivanje se, pored redovanih mesečnih samopregleda dojke, koriste i ultrazvučni pregledi, mamografija i magnetna rezonanca.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Zašto mamografija nije metoda izbora za otkrivanje raka dojke kod žena mladjih od 40 godina?

Glavni razlog je građa dojke, koja je kod mladih žena uglavnom sastavljena od žlezdanog i vezivnog tkiva, a manje od masnog tzv. guste dojke. Problem gustih dojki je što se može dogoditi da su mali tumori, ciste, fibroadenomi „prekriveni“ žlezdanim ili vezivnim tkivom pa se ne mogu uočiti na mamografskom snimku. Sa godinama se žlezdano tkivo smanjuje i zamenjuje sa masnim tkivom, tako da je ultrazvučni pregled prvenstveno namenjen pregledu dojki kod mlađih žena i kao dodatna metoda (uz mamografiju) kod žena sa gustim dojkama. Punkcija ili biopsija pod nadzorom ultrazvuka su izuzetno važne za razlikovanje benigne od maligne promenje dojke.

Magnetna rezonanca je prevashodno namenjena ženama kojima su dojke povećane implantatima ili imaju visok rizik od nastanka raka dojke. MR se radi i kod žena kojima je već dijagnostikovan rak dojke kako bi se pre hirurškog lečenja utvrdilo da li postoje metastaze, zatim kada treba razlikovati ožiljak od ponovnog javljanja raka dojke kao i ženama sa metastazama u limfnim čvorovima pazuha ako mamografija i ultrazvuk ne mogu da otkriju malignu promenu.

Dr Slavica Pešikan