Audicija za učešće u predstavi „Hoću da kažem“ 1. oktobra u bioskopu „Jugoslavija“

146

VRBAS - Svih 11 osnovnih i srednjih škola sa područja vrbaske opštine, biće uključeno u autorski projekat "Nasilje nije cool" koji, pod pokroviteljstvom Opštine Vrbas, organizuje i sprovodi Udrženje građana Ženski centar Horizont.

Za početak medijske promocije projekta, Udruženje je odabralo OŠ „P.P. Njegoš“ jer je, kako su istakli, to prva škola u opštini koja je oformila vršnjački tim pod okriljem organizacije „Drug nije meta – Aleksin zakon“, zato što ima dobru saradnju sa Udruženjem i što u njoj radi Zorica Kapša, nastavnica matematike koja je posvećena ovoj problematici i nosi zvanje „čarobnica prosvete“.

„Obišli smo sve škole na teritoriji opštine i uputili im pozive za učešće i ujedno smo pozvali stručne službe škola da obaveste učenike o početku ovog projekta koji podržava opština Vrbas. Odlučili smo se da medijsku promociju predstave započnemo u školi „Petar Petrović Njegoš“ jer je ona prva u opštini oformila vršnjački tim pod okriljem organizacije „Drug nije meta – Aleksin zakon“, zato što imamo dobru saradnju i što u njoj radi Zorka Kapša, nastavnica matematike i „čarobnica prosvete“, koja je bila član vršnjačkog tima i koja, kako sama kaže: decu uči da polete, lete, ali i da nauče da padnu, jer život nisu samo visine“, kazala je Mirjana Koprivica predsednica UG Ženski centar Horizont.

Predstava će se raditi u formi kratkih igrokaza uz podršku stručnih saradnika Udruženja i pod režiserskom palicom Fuada Tabučića. U ovoj formi teatra učenici će sami uzimati ulogu edukatora i ukazivati na probleme kako bi stvari menjali na bolje. Dugoročni cilj projekta, pored prevencije vršnjačkog nasilja, je poboljšanje komunikacije i razumevanja kako u vršnjačkim grupama, tako i u kasnijem životu. Predstavu će nakon njenog završetka, imati priliku da vide sva školska deca sa područja vrbaske opštine.

Audicija za predstavu sa tematikom vršnjačkog nasilja će biti odražana u bioskopu „Jugoslavija“ 1. oktobra u 17:00 časova, a u njoj mogu da igraju učenici osmih razreda osnovnih i prvih i drugih razreda srednjih škola. Ovakav vid rada pozdravila je i podržala i Slavica Gvozdenović, direktor OŠ „Petar Petrović Njegoš“, koja je rekla da će se đaci ove obrazovne ustanove sigurno rado odazvati na audiciju, kao i da se u samoj školi problem vršnjačkog nasilja ozbiljno tretira.