U Vrbasu počinje 19. Međunarodna smotra arheološkog filma

52

VRBAS - U Gradskom muzeju Vrbas će od 2. do 8. oktobra biti održana 19. Međunarodna smotra arheološkog filma.

Gradski muzej u Vrbasu / Foto: Bratislav Grbić / februar 2018. godine

Zainteresovani će imati priliku da u utorak od 18:00 i od 20:00 časova pogledaju nemački dokumentarini film „Senzacionalno otkriće u Brazilu, prvi Amerikanci“, kao i domaći „Metalla Tricornensia – Kosmaj“ u režiji Rastka Šejića, koji će vas odvesti do nekadašnjeg rudarskog basena na Kosmaju odakle se Rimsko carstvo snabdevalo srebrom.

U sredu će od 18:00 časova biti prikazan italijanski dokumentarac „Od Egipta iz doba faraona do Afrike danas“, a od 20:00 „Novi osvrt na Nazaret: arheologija i tradicija“, takođe iz Italije.

Četvrtog dana oktobra, u četvrtak u od 18:00 i od 20:00 prikazivaće se nemački dokumentarni film „Lav-čovek“ i srpski „Na tragu carske palate – Projekat Glac“ u režiji Slobodana Maksića, koji prati srpsko-australijski tim stručnjaka i studenata tokom prve kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac kod Sremske Mitrovice.

Posetioci smotre će u petak imati priliku da pogledaju tri domaća arheološka dokumentarca. Prvi na programu je „Arheološki lokalitet Anine – Villa rustica“ u režiji Aleksandra Todorovića koji će vas upoznati sa najnovijim istraživanjima na području Anine kod Valjeva. Posetioci će potom u filmu „U potrazi za antičkim El Doradom“ Smiljane Popov moći da otkriju tajne izgubljenog grada čije ostatke krije Beograd. Na kraju dana očekuje vas priča o tvrđavi Petrus kod Paraćina, o čemu ćete moći više da saznate u filmu Božidara Nikolića „Petrus, srednjovekovni grad“.

Poslednjeg dana smotre, u ponedeljak 8. oktobra, biće prikazan još jedan film Smiljane Popov, „Igra prestola, srpski viteški kod“. Iz Italije nam dolaze dva ostvarenja: „Lica Etruraca – kanopske vaze iz Tolea“ i film „Trajan“ o dobrom caru, koji će zatvoriti devetnaestu smotru.