Predsednik Milojičić odgovorio na pitanja građana postavljena preko našeg portala

167

KULA - Predsednik opštine Kula, Velibor Milojičić je u subotu odgovorio na veliki broj pitanja koja su postavljena preko Portala "Naše Mesto". Razgovor je obavljen u kabinetu predsednika opštine, a vodili su ga novinari našeg portala.

Velibor Milojičić / Foto: N. Janjanin

Predsednik je 10. septembra pokrenuo inicijativu da građani mogu da mu postave pitanja putem kontakt forme koja je četiri dana stajala na našem sajtu. Cilj ove inicijative, kako nam je predsednik rekao, bio je da se transparentnost rada i komunikacija sa građanima podigne na viši nivo.

Građani su se sasvim očekivano odazvali u velikom broju, pa je na našu email adresu pristiglo čak 41 pitanje. S obzirom na to da je unapred bilo utvrđeno da će predsednik odgovarati na pitanja u okviru video razgovora, ukupan broj pitanja sveli smo na 15. Na taj broj dodali smo i tri redakcijska pitanja, a predsednik je izrazio želju da odgovori na dva dodatna pitanja koja je pročitao na društvenim mrežama.

Najveći broj građana je pitanja postavio anonimno, pa ćemo ovde ipak izostaviti imena onih koji nisu želeli da sakriju svoj identitet.

Predsedniku Milojičiću su bila postavljena sledeća pitanja:

 1. Stiglo je nekoliko pitanja u vezi sa izabranim prevoznicima za srednjoškolce. Građane opštine Kula zanima po kojim kriterijumima je za jednog od autoprevoznika izabran „Severtrans“ i zbog čega su cene mesečnih karata za „Severtrans“ i „Putokaz“ drastično povećane u odnosu na prethodnu školsku godinu.
 2. S obzirom na to da prošle godine nije dobijeno pozitivno mišljenje od strane Komisije za JPP, za izradu predloga koncesionog akta za poveravanje obavljanja delatnosti gradsko-prigradskog prevoza putnika na teritoriji opštine Kula, da li je namera i dalje ostala da se prevoz poveri privatnom partneru?
 3. Kako će biti regulisan prevoz učenika na teritoriji opštine Kula, konkretno relacija Kruščić-Crvenka-Kula? Da li će biti isti kao prošle godine, na šta su se žalili pojedini roditelji, ali i deca?
 4. Kada će biti moguće priključivanje na kanalizacionu mrežu? Pitanje su postavili građani ulica Rade Končara i Svetozara Miletića u Kuli. Takođe, građane ulice Petra Drapšina interesuje kada će domaćinstva biti povezana sa novim PE vodovodnim cevima, koje su postavljene pre izvesnog vremena.
 5. Da li postoji neko rešenje za odronjavanje Telečke kose i šta će biti sa stanovnicima i njihovim kućama i stanovima koji se nalaze u neposrednoj blizini ivice ili u podnožju samog brda?
 6. Da li je i dalje aktuelna prodaja pogona u FA Istra Kula, kako bi kineski investitor pokrenuo proizvodnju? Podsećanja radi, SO Kula je izglasala korišćenje imena opštine u imenu preduzeća Istra Kula armatura.
 7. Kada će početi sa radom dve fabrike koje su u izgradnji u industrijskoj zoni u Kuli i da li će poslodavci zapošljavati radnike bez radnog iskustva u tim strukama, a koji imaju 40 i više godina i koji su radili po drugim fabrikama?
 8. Kada ćete rešiti problem sa nalepnicama za parking mesta za invalide svih kategorija u kulskoj opštini. Okolne opštine su to rešile iako takođe nemaju parking servis.
 9. Kakav stav lokalna samouprava i TOK imaju po pitanju stepena razvoja turizma i ugostiteljstva na teritoriji opštine? Postoje li već neki konkretni projekti i da li su planirana neka ozbiljnija ulaganja u turizam i ugostiteljstvo u narednom periodu?
 10. Kada će biti renovirana dečja igrališta u kulskoj opštini? Šta mislite o tome da se dečja igrališta pokriju video nadzorom?
 11. Zašto jedino opština Kula naplaćuje vrtić za treće dete? Mislim da to nije u redu jer su deca po trećem redu uvek imala povlastice, molim Vas da razmotrite ovu situaciju! Unapred zahvalna sugrađanka iz Sivca.
 12. Da li se zna ko će graditi bazen, jer je javna nabavka istekla još krajem avgusta?
 13. Zašto se na institucijama u opštini ne nalazi zastava Vojvodine? Pored republičke i tradicionalne trebalo bi da se nalazi i zvanična zastava Vojvodine. Pod institucijama podrazumevam opštinu, MZ, policiju, škole, predškolske ustanove, itd.
 14. Da li ste upoznati sa izuzetno lošim stanjem u Vatrogasnom društvu Kula (manjak ljudstva, stari vozni park) i da li će se čekati neka nesreća da se reaguje ili postoje neke najave u bliskoj budućnosti da će se stanje popraviti?
 15. Kada će se rešiti problem napuštenih objekata „Zelene bašte“ i „Radničkog“?
 16. (Redakcijsko pitanje) S obzirom na to da je sve prisutniji problem saobraćajnih gužvi, koje direktno utiču na brzinu kretanja građana, ali i na njihovu bezbednost, da li ste razmišljali o tome i da li postoji mogućnost da otvaranjem bar jedne obilaznice u Kuli trajno rešite ili makar ublažite ovaj problem?
 17. (Redakcijsko pitanje) Mnogi klubovi u našoj opštini se žale da su im uskraćena, tj. da nisu dobili sredstva od opštine Kula, koja su im potrebna za dalji tok takmičenja. Uporedo s tim vidimo da je dovedeno u pitanje i funkcionisanje Sportskog saveza opštine Kula, jer ste na poslednjoj sednici SO Kula izjavili da je sportskom savezu privremeno oduzet PIB. Da li je finansiranje klubova u direktnoj relaciji sa ovom situacijom oko sportskog saveza?
 18. (Redakcijsko pitanje) Par pitanja u vezi sa Domom zdravlja. Kada će najzad biti potpuno otvoreno i stavljeno u funkciju novo krilo Doma zdravlja u Kuli? Šta će biti sa državnim apotekama? Da li će biti trajno zatvorene ili će možda da ih preuzme neko od privatnika?

Predsednik je pored navedenih pitanja odgovorio i na neka dodatna pitanja. Sve to možete videti u okviru video intervjua.

Pogledajte kompletan video intervju: