U bioskopu „Jugoslavija“ od ponedeljka izložba o ruskoj emigraciji i besplatne projekcije filmova

59

VRBAS - Izložba pod nazivom „Ruski emigranti i njihovi potomci u Sremu i Sremskoj Mitrovici“ biće svečano otvorena u ponedeljak, 8. oktobra, u 17:00 časova u holu bioskopa „Jugoslavija“.

Izložbu priređuju Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva „Rod“ Vrbas uz pomoć Istorijskog arhiva „Srem“ čiji su stručni saradnici autori ove izložbe, a posvećena je obeležavanju stogodišnjice dolaska prvih emigranata iz Rusije u tadašnju Kraljevinu SHS i tragovima koje su ostavili na ovim prostorima. Na otvaranju će govoriti predstavnici Arhiva, a u umetničkom delu nastupiće učenici Osnovne muzičke škole iz Vrbasa.

„Nakon otvaranja izložbe, u 18:00 časova uslediće i projekcija igranog filma „Romanovi, carska porodica“, pošto se ove godine navršava i vek od svirepog ubistva carske dinastije. Takođe, 11. oktobra od 19:00 časova, biće prikazan ruski film „Sobibor“, pošto se na taj datum obeležava godišnjica proboja logoraša iz ovog nacističkog logora. Istog dana, ovaj film prikazivaće se i u beogradskom Ruskom domu. Revija ruskog filma biće nastavljena 18. oktobra projekcijom filma „Morfijum“ po delu Mihaila Bulgakova, a 25. oktobra, od 19. časova na repertoaru bioskopa je film „Skit“ koji obrađuje temu drevnih Slovena. Ulaz na sve programe je slobodan“, navode u Udruženju „Rod“ i pozivaju građane da posete izložbu, koja će Vrbašanima biti dostupna do 20. oktobra, kao i filmske projekcije.

„Rod“ se zahvaljuje na saradnji i Filmskoj redakciji Kulturnog centra Vrbas, kao i Ruskom domu, a podseća da ovog oktobra u Vrbasu počinje i kurs ruskog jezika na koji se zaineteresovani mogu prijaviti do 12. oktobra, na mejl [email protected].