(FOTO) Mališani iz vrtića “Bubica” u poseti Vodozahvatu

75

VRBAS - U sklopu obeležavanja Dečje nedelje mališani iz vrtića „Bubica“ PU „Boško Buha“ posetili su Vodozahvat da bi saznali kako funkcioniše sistem za vodosnabdevanje u opštini Vrbas.

Foto: JKP "Komunalac" Vrbas

Na Postrojenju za tretman vode imali su priliku da od inženjera i laboranata zaposlenih u PJ „Vodovod i kanalizacija“ nauče kako se voda proizvodi, filtrira i distribuira.

Puni utisaka, mališani su neprestano postavljali pitanja ne bi li saznali na kojoj se dubini nalaze bunari, kako voda dospeva u prečistač i kojim putem stiže do njihovih domova i vrtića.

„Ovakve posete veoma su korisne za buduće predškolce. Saradnja naše ustanove i JKP „Komunalac“ ovakvim vidovima edukacija samo se učvršćuje. U današnje vreme kada svetu preti nestašica vode, deca treba da nauče koliko je ona važna za sve nas i kako je možemo sačuvati za naredne generacije“, rekla je vaspitačica Ines Joković.

U skladu sa ovogodišnjim motom Dečje nedelje „Moje je pravo da živim srećno i zdravo“, u „Vodovodu“ kažu da deca u Vrbasu imaju privilegiju da piju zdravu vodu, koja se redovno kontroliše, čime se ne mogu pohvaliti njihovi vršnjaci u mnogim zemljama širom sveta.

Najmlađim posetiocima Vodozahvata najzanimljiviji bio je obilazak dispečerske sobe.

„Budući da današnja deca odrastaju u vremenu digitalizacije, onda je logično da im je najzanimljivije što je u vrbaskom vodovodu sve automatizovano, odnosno, što složeni sistemi funkcionišu „na dugme“. Naše kolege u svakom momentu putem ekrana mogu da saznaju kako rade bunari, pumpe, crpne stanice, da mere protok vode, pa čak i potrošnju na daljinu“, kaže referent za odnose s javnošću i marketing u JKP „Komunalac“ Aleksandra Popović.

U znak sećanja na ovu posetu, predškolci iz „Bubice“ uručili su likovni rad zaposlenima u PJ „Vodovod i kanalizacija“. Posetom Vodozahvatu, završeno je učešće „Komunalca“ na ovogodišnjem obeležavanju Dečje nedelje na kojoj se, podsetimo, predstavio i ekološkom radionicom na Trgu Nikole Pašića.