Bazar mentalnog zdravlja u sredu i četvrtak na Trgu Nikole Pašića u Vrbasu

189

VRBAS - Povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, u Vrbasu će u sredu i četvrtak biti održan bazar mentalnog zdravlja u organizaciji Kancelarije za mlade Vrbas.

Foto: Jelena Beljkaš, fotopres.com

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije jedna od četiri osobe bar jednom tokom svog života suoči se sa nekim problemom psihološke prirode. Jedna od populacija koja se ređe dovodi u vezu sa problemima mentalnog zdravlja su vrhunski sportisti. Naime, u narodu je proširen stereotip da su vrhunski sportisti titani i gladijatori, da na svojim leđima mogu da iznesu sve probleme pred koje ih postavlja vrhunski sport, a da to pritom, ne ometa njihovo izvođenje na terenu.

Ipak, situacija u realnosti nije takva. Mnogi sportisti, naročito mladi, i pored vrhunskih kvaliteta, odustanu od sporta zato što im je u presudnim momentima nedostajala psihološka i socijalna podrška. Kad govorimo o psihološkoj podršci, ne govorimo samo o razumevanju i saosećanju, već i o usvajanju niza psiholoških veština i strategija koje će toj osobi omogućiti da se nosi sa trenažnim stresorima, ali i životnim stresorima koji ostavljaju trag na postignuće u sportu.

Treba naglasiti da oblast mentalnog zdravlja treba na velika vrata uvesti u priču o elitnim sportistima, sportskim radnicima i sportskom podmlatku. Iz tog razloga, Sportski savez opštine Vrbas će u saradnji sa Kancelarijom za mlade učestvovati na bazaru mentalnog zdravlja koji će se održati na Trgu Nikole Pašića u sredu od 11:00 do 13:00 i četvrtak od 16:00 do 18:00 časova.

Na samom bazaru biće upriličena radionica koju će voditi psiholog Dragana Zanini sa sportistima opštine Vrbas, a deliće se i flajeri putem kojih će posetioci bazara moći da se informišu o predstojećim besplatnim aktivnostima koje Kancelarija za mlade, kao koordinator ovog projekta, organizuje tokom meseca oktobra, a u vezi su sa psihološkom podrškom svim uzrasnim grupama.

Ispred Sportskog saveza biće organizovano besplatno individualno psihološko savetovanje sa sportistima i sportskim radnicima, a svi zainteresovani mogu da se jave na broj Kancelarije za mlade 064/971-03-43 ili na mejl [email protected].