(FOTO) U SSŠ “4. juli” održana radionica Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine FTN

74

VRBAS - Danas je u Srednjoj stručnoj školi "4. juli" u Vrbasu održano predavanje i radionica o mogućnostima korišćenja komunalnog otpada za dobijanje energije, a u okviru projekta „Otpad kao energent (OKE-j)“.

Foto: Vladimir Mrkajić

Pored učenika Srednje stručne škole, događaju su prisustvovali i učenici Gimnazije “Žarko Zrenjanin”. Projekat OKE-j realizuju članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine (Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad) uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država sa ciljem edukacije učenika o različitim načinima upravljanja komunalnim otpadom. Projektne aktivnosti su osmišljene da učenicima pruže nova saznanja o mogućnostima korišćenja komunalnog otpada kao izvora energije.

U sklopu predavanja, prisutnim učenicima su predstavljeni mogući postupci tretmana otpada za dobijanje energije, kao što su termički tretman otpada, sagorevanje, anaerobni tretman, iskorišćavanje deponijskog gasa, itd. Takođe, razmatrani su i mogući negativni uticaji navedenih postupaka za tretman otpada na životnu sredinu, te njihova ekonomska isplativost. U toku radionice, učenici su dobili zadatak da urade proračun o količini energije, potrebnim investicijama i eventualnoj zaradi koju je moguće ostvariti tretmanom komunalnog otpada koji se generiše u Vrbasu, a u svrhu dobijanja energije.

Pored Vrbasa, projekat se sprovodi još i u 14 drugih srednjih škola širom Srbije, u Subotici, Vršcu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Somboru, Beogradu, Šapcu, Loznici i Boru.