Predsednici opština Kula i Odžaci potpisali Sporazum o sufinansiranju delatnosti Istorijskog arhiva Sombor

204

KULA / SOMBOR / ODŽACI - U kabinetu predsednika opštine Kula potpisan je Sporazum o sufinansiranju delatnosti Istorijskog arhiva Sombor, a potpisivanju su, pored Velibora Milojičića, prisustvovali zamenik gradonačelnika Sombora, predsednici opština Odžaci, Apatin i Bač, kao i načelnik Zapadnobačkog okruga Dušan Marijan

Foto: Milić Vulović

Milojičić je ovom prilikom ukazao na veliki značaj Istorijskog arhiva Sombor koji čuva istorijsko blago ovog područja i nasleđe koje se prenosi s jedne na drugu generaciju, piše kulski opštinski sajt.

Istorijski arhiv u Somboru osnovan je 1948. godine i teritorijalno je nadležan za grad Sombor i opštine Zapadnobačkog okruga. U njemu je smešteno 558 zbirki i fondova nemerljive vrednosti koje pokrivaju vremenski period od 1612. godine. Arhiv čuva 29 fondova i zbirki koji su kategorisani kao kulturno dobro od izuzetnog značaja i 74 sa kategorijom kulturnog dobra od velikog značaja.

Kako prenosi sajt Opštine Kula, najvredniji dokument koji se čuva u Istorijskom arhivu u Somboru je originalna Povelja slobodnog i kraljevskog grada Sombora iz 1749. godine, sa potpisom i pečatom carice Marije Terezije.