Od danas na putevima pojačana kontrola saobraćaja

105

SRBIJA - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, tokom ove nedelje vršiće pojačanu kontrolu vozača teretnih vozila i autobusa.

Ilustracija / Foto: Jelena Beljkaš / januar 2018. godine

Saobraćajna policija će, u cilju smanjenja stradanja vozača i putnika u saobraćaju, vršiti pojačanu kontrolu pravilne upotrebe tahografa i poštovanja propisa u vezi sa vremenom upravljanja vozilom. Pojačana kontrola sprovodi su u okviru akcije međunarodne organizacije TISPOL, stoji u saopštenju koje je izdalo Ministarstvo unutašnjih poslova.

Prema vozačima, kod kojih se otkriju prekršaji u vezi sa vremenom upravljanja vozilom, nepropisnim korišćenjem pauza i odmora, kao i prekršaji u vezi sa tahografima, njihovom zloupotrebom i neposedovanjem odgovarajuće dokumentacije, biće preduzete mere propisane Zakonom o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima i AETR sporazumom.

Saobraćajna policija će tokom ove akcije pojačano kontrolisati i prekršaje u vezi sa vožnjom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i nepropisnog korišćenja telefona u toku vožnje.

Akcija će se od danas do 21. oktobra sprovoditi u 32 države, koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.