Kada će u Kuli biti održani lokalni izbori?

255

KULA - U našoj lokalnoj sredini već neko vreme provejava informacija o tome kako su na pomolu novi lokalni izbori u opštini Kula. O tome pričaju svi, različitih verzija je sve više, a šta je od svega toga tačno istraživali smo za vas i razgovarali sa predstavnicima vlasti i opozicije.

Foto: N. Janjanin

Najveći broj priča po kuloarima odnosi se na datum održavanja lokalnih izbora, koji usput da kažemo još uvek nisu raspisani, ali se već „zna“ da će oni biti održani 16. decembra. Najpre, dozvolite da citiramo ono što piše u Zakonu o lokalnim izborima u tački 8.

  • Od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana.
  • Odlukom o raspisivanju izbora određuje se dan održavanja izbora, kao i dan od kada počinju teći rokovi za vršenje izbornih radnji.

Dakle, ako će lokalni izbori u našoj opštini zaista biti održani 16. decembra, oni bi morali da budu raspisani najkasnije 2. novembra. Međutim, izbori ne mogu biti raspisani bez nekog konkretnog povoda. Najčešći razlozi koji dovode do raspisivanja lokalnih izbora su nemogućnost formiranja ili gubitak vladajuće većine u skupštini opštine ili pak podnošenje ostavke predsednika opštine, nakon čega automatski prestaje mandat zamenika predsednika opštine kao i opštinskog veća, i to u slučaju da iz redova aktuelne većine iz nekog razloga ne može biti izabran novi predsednik opštine.

S obzirom na to da Srpska napredna stranka u našoj opštini ima apsolutnu i stabilnu većinu, a to je nešto što danas ne može biti dovedeno u pitanje, onda kao mogući povod za raspisivanje lokalnih izbora preostaje samo eventualno podnošenje ostavke od strane predsednika opštine Velibora Milojičića. Ostaje nejasno sa kakvim obrazloženjem, tj. razlogom bi to predsednik opštine učinio.

O ostavci predsednika opštine priča se još od početka oktobra. O tome su čak pisali i pojedini mediji, koji navode da je predsednik Milojičić podneo, pa povukao ostavku. Par dana ranije, tačnije 2. oktobra, na našem portalu je objavljen razgovor sa predsednikom opštine koji je tom prilikom odgovorio na čak 18 pitanja, koje su mu postavili građani opštine Kula. Predsednik je tom prilikom sve vreme govorio u futuru i o planovima lokalne samouprave i njega kao predsednika. Ni u jednom trenutku nije delovao kao neko ko bi uskoro mogao da podnese ostavku. Ono što je činjenica jeste da predsednik opštine Kula i dalje obavlja svoju funkciju. O tome svedoče mnoge njegove aktivnosti, o kojima smo u međuvremenu izveštavali.

Novi krov na vodoprivrednom preduzeću „Bačka“ Vrbas – TD Kula, inače jedno od glasačkih mesta u našem gradu / Foto: N. Janjanin

Međutim, uporedo sa gore navedenim činjenicama, stiče se utisak da je znatno uvećan ukupan broj aktivnosti, kako lokalne samouprave, tako i stranaka koje čine vladajuću većinu. Ukratko, našu opštinu posećuje veći broj funkcionera iz redova republičke i pokrajinske vlasti, ali i potencijalnih investitora. Srpska napredna stranka gotovo svakodnevno organizuje različite aktivnosti, od farbanja mostova, preko čišćenja grada i naseljenih mesta naše opštine do postavljanja igrališta, itd. Njihovi štandovi koje u poslednje vreme mnogo češće viđamo takođe svedoče o pojačanim aktivnostima lokalnog odbora. Sve se to snima i objavljuje na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici, kao i na pojedinim medijima.

Ujedno se čeka na otvaranje novog krila Doma zdravlja u Kuli, zatim otvaranje novog pogona fabrike Fiorano u industrijskoj zoni u Kuli, juče je najavljeno da ćemo imati još jednu investiciju u vidu pogona nemačke kompanije Witzenmann. Građani stoga sasvim logično postavljaju sledeća pitanja: da li je u toku kampanja i kakvi su to izbori?

Ako uzmemo u obzir sve gore navedeno, u Kuli se trenutno dešava mnogo toga, a gotovo svi signali koji se upućuju građanima deluju pozitivno. Pa ipak, mi ne možemo a da ne postavimo logično pitanje: ako će uskoro biti raspisani lokalni izbori, zbog čega se oni raspisuju, kada je jasno da SNS u lokalnom parlamentu ima stabilnu većinu?

Kao mogući odgovor na ovo pitanje postavićemo tezu, koja može, a i ne mora biti tačna. Naime, u našoj zemlji i svetu sve je aktuelnije pitanje i pritisci koji se odnose na rešavanje konačnog statusa Kosova. Aktivnosti u vezi s tim su intenzivirane i gotovo svakoga dana imamo izjave naših i stranih zvaničnika o rešavanju tog teškog problema. O tome pišu sve dnevne novine i prenose sve televizije. Dakle, ako postoji takva obaveza da srpska strana povuče neke konkretne poteze, koji bi imali za cilj rešavanje konačnog statusa Kosova, velika je verovatnoća i prilično je logično da će vladajuća većina legitimitet o donošenju bilo kakve odluke u vezi s tim zatražiti od naroda na vanrednim parlamentarnim izborima ili na referendumu. Ako je to tačno, onda je moguće i to da će Srpska napredna stranka sprovesti nekoliko „test balona“ u vidu lokalnih izbora u pojedinim opštinama. Kula bi mogla da bude jedna od tih opština. To u stvari znači da bi u roku od samo par meseci nakon lokalnih izbora u Kuli bili sprovedeni i vanredni parlamentarni izbori ili referendum o rešavanju konačnog statusa Kosova.

Tome u prilog govore i informacije koje su objavljene u nekim medijima istočne i južne Srbije, gde je navedeno da će pored Kule, izbori biti održani i u Kladovu i Doljevcu, gde je sudeći po navodima ovih medija na pomolu uvođenje privremenog organa, tj. raspisivanje lokalnih izbora, takođe bez nekog jasno vidljivog razloga.

Šta na sve to kažu predstavnici lokalnih stranaka?

O lokalnim izborima smo razgovarali i sa pojedinim predstavnicima vladajućih i opozicionih stranaka u našoj opštini. Njima smo postavili par jednostavnih pitanja: da li će u Kuli uskoro biti sprovedeni lokalni izbori, zbog čega bi se izbori uopšte i raspisivali u našoj opštini, na koji način će lokalni odbori tih stranaka učestvovati na izborima ako oni budu raspisani?

SNS: Mi smo svaki dan u kampanji

Od svih predstavnika, tj. lokalnih funkcionera Srpske napredne stranke u Kuli, samo je Damjan Miljanić, koji je jedan od poverenika za Kulu, dao odgovor. Kako on kaže, Srpska napredna stranka je u kampanji svakog dana i oni se uvek trude da svojim radom poboljšaju uslove za život građana naše opštine. Prema njegovim rečima, o lokalnim izborima ništa ne znaju. Na naše pitanje da li pojačane aktivnosti SNS-a u Kuli imaju veze sa lokalnim izborima, dobili smo odgovor da je reč samo o redovnim aktivnostima stranke.

DS: Sve je prekriveno velom tajne

Član predsedništva OO DS Kula Ranko Španjević smatra da to što vladajuća stranka trenutno glanca opštinu i šiša travu, farba autobuska stajališta i klupe po parkovima, govori u prilog tome da će biti lokalnih izbora. „Loš utisak ostavlja to što je sve prekriveno velom tajne, na primer to što je predsednik podneo ostavku, pa je onda povukao itd. To nam daje za pravo da sumnjamo u logičan i demokratski način održavanja izbora“, rekao je on.

Ranko Španjević dalje kaže da će izbora biti zbog toga što je kulminiralo sve ono što se dešavalo u prethodnom periodu ostavkom bivšeg predsednika opštine Perice Videkanjića. „Prvi razlog za održavanje izbora jeste to što će sve ono što su radili u prethodnih šest godina u vidu različitih afera od kojih su neke veoma tačne, izborima biti prikriveno, kako bi se građanima zamazale oči. Drugi razlog je da se skrene pažnja sa suštinskih pitanja, pre svega sve težeg života građana opštine Kula, masovnih odlazaka ljudi iz svih naseljenih mesta preko granice zarad pukog preživljavanja. Takođe da bi glancanjem dobili novi mandat, a da se zaboravi činjenica da je porez na imovinu u prethodnih šest godina povećan 600-700 odsto, što direktno opterećuje sve građane opštine Kula.“

Kako on dalje kaže, od toga na koji način se budu sprovodile izborne radnje zavisiće da li će Demokratska stranka izaći na izbore. „Naš stav je da bi trebalo da se napravi što širi blok jer u ovom trenutku niko ne može očekivati neki respektabilan rezultat ako bi samostalno izašao na izbore. Jedino široki opozicioni blok ima smisla, gde bi se sve ideološke razlike ostavile po strani i gde bi se saradnja pravila samo sa onim opozicionim strankama koje su stvarno opozicione i koje sigurno neće biti u bilo kakvim vezama sa Srpskom naprednom strankom“, stav je Opštinskog odbora Demokratske stranke u Kuli.

SDS: Sve nam govori da je SNS u pripremi za izbore

Gojko Tešović, predsednik OO SDS Kula rekao je da veruje da su u Kuli na pomolu lokalni izbori. „Sve nam govori da je SNS u pripremi za izbore, od farbanja mostova preko svih onih aktivnosti koje sprovode po gradu. Opozicione stranke koje su trenutno u teškom stanju, i finansijski i uopšte, trenutno razgovaraju o tome kako bi mogle da izađu i da se suprotstave Srpskoj naprednoj stranci i njihovim koalicionim partnerima“, kaže on.

Narodna stranka: Izbori kao rešenje za krizu u stranci

Poverenik Narodne stranke u Kuli Petar Bodrožić smatra da u ovom trenutku u opštini ne postoje uslovi za održavanje izbora. „Srpska napredna stranka krizu u svojoj stranci i raspušten opštinski odbor želi da reši kroz opštinske izbore. Smatramo da bi bilo normalno da oni kao stranka vlasti prvo rešavaju probleme u svojoj stranci, pa tek onda da raspisuju izbore. Srpska napredna stranka u ovom trenutku ima 28 odbornika većine i nije nam jasno zašto su potrebni izbori pored tako sigurne većine u lokalnoj skupštini, a svedoci smo da su već u kampanji, jer farbaju, kreče, rade, otvaraju ponovo svoje kancelarije, a zvaničan podatak da li je predsednik opštine podneo ostavku još niko nije saopštio, iako se priča da postoje tri ostavke sa različitim datumima, pa će u zavisnosti od dana izbora upotrebiti jednu od njih“, kaže Petar Bodrožić.

„U ovom trenutku smatramo da bi najsvrsishodnije bilo da stvorimo svenarodnu zajedničku koaliciju udružene opozicije protiv udružene pozicije, jer na vlasti nije samo SNS, već koalicija stranaka okupljena oko njih. Do sada je održano sedam sastanaka svih opozicionih stranaka čiji su odbori funkcionalni na teritoriji opštine Kula i spremamo se kao da će izbori biti raspisani sutra“, smatraju u lokalnom odboru Narodne stranke.

SPS: Razlog za raspisivanje tih izbora su kriminalne radnje

Miško Anđelić, predsednik OO SPS Kula kaže da će ta stranka već u ponedeljak održati sastanak posvećen izborima. „Razlog za raspisivanje tih izbora su kriminalne radnje. Kada za četiri meseca dva predsednika opštine podnesu ostavku, šta drugo može biti razlog za izbore nego kriminalne radnje? Mi na to sumnjamo, na to smo i ukazivali, ali niko na to nije reagovao“, kaže on i dodaje da mu je zamenik predsednika opštine doslovce rekao da će izbora biti, te da je stigao email u kome stoji da predsednik opštine mora da podnese ostavku. Razgovor je zaključio sledećim rečima: „Spremamo se, biće izbora!“

Dosta je bilo: Ako dođe do izbora, OO DJB Kula će učestvovati na njima

Slobodan Počuča iz kulskog pokreta „Dosta je bilo“ kaže da je svima jasno da je kampanja već krenula. „Organizuje se odjednom veliki broj festivala, senior kartice su se odjednom baš sada pojavile, uređuje se u svim mesnim zajednicama od sadnje cveća do košenja trave, farbaju se mostovi i autobuska stajališta tako da građani opštine Kula mogu biti sigurni da su izbori na pomolu. Jedino što ne znamo je tačan datum održavanja izbora, ali kada i zvanično dođe do njih, OO DJB Kula će učestvovati na tim izborima“, završava Počuča.

Šta je smisao lokalnih izbora u opštini Kula?

Na kraju ostaje da postavimo i sledeće pitanje. S obzirom na to da svaki izborni proces košta građane, da li eventualno raspisivanje izbora može nešto dobro da donese u našu opštinu, nešto veoma konkretno što će da ostane trajno u našoj lokalnoj sredini, ili će sve da se završi na farbanju klupa i mostova i uređivanju autobuskih stajališta. O ovome bi trebalo da razmišljaju čelnici naše opštine pre nego što se odluče na taj korak.

Bane Grbić