(VIDEO) (FOTO) Gori cela Srbija! Nastavlja se paljenje njiva uprkos apelima i upozorenjima

347

SRBIJA - Gust dim na putevima širom naše zemlje proteklih dana pravi velike probleme vozačima, pa je tako došlo i do lančanih sudara u kojima je više ljudi izgubilo život.

Zapaljene njive pored puta / Foto: N. Janjanin

U noći između četvrtka i petka gust dim je prekrio magistralni put Novi Sad – Vrbas između Zmajeva i Bačkog Dobrog Polja, o čemu su obaveštene vrbaska policija i vatrogasna služba čije su ekipe odmah izašle na teren. Naše kamere su u isto vreme sličnu situaciju zabeležile na putu između Odžaka i Lalića.

Uprkos velikom broju apela nadležnih da se strnjika na njivama ne pali zbog ugrožavanja bezbednosti, ali i zbog nemerljive štete koja se nanosi zemljištu, pojedini vlasnici njiva se i dalje služe naizgled najjeftinijom i najjedostavnijom metodom koja dugoročno povećava troškove proizvodnje zbog degradiranja kvaliteta zemlje.

Širenjem požara sa zapaljenih njiva učinjen je pravi zločin protiv prirode jer su u takvim naletima vatre izgoreli hektari šuma i prirodni rezervati pod zaštitom države, koji su nastanjeni retkim vrstama životinjskog i biljnog sveta.

Proteklih nedelja smo imali priliku da čitamo o stravičnim lančanim sudarima za koje je direktno odgovoran gust dim pored puta. Nažalost, u ovim nesrećama je stradalo više ljudi, a za sve je odgovorna akcija nesavesnih vlasnika njiva, za koju su predviđene novčana i zatvorska kazna.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru, a nepoštovanje ovih zakonskih odredaba povlači prekršajnu odgovornost i novčane kazne koje se kreću od 300.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica, od 10.000 do 50.000 dinara za odgovorne u pravnim licima, od 150.000 do 500.000 dinara za preduzetnike i 10.000 za fizička lica. Ukoliko izbijanjem požara nastupe štetne posledice po život ili imovinu većih razmera, vinovnici podležu i krivičnoj odgovornosti.

Još jednom apelujemo na poljoprivrednike da budu savesni prema prirodi i tuđoj imovini, a na građane da odmah prijave nadležnim službama ukoliko primete požar u okolini, kako bi se u budućnosti sprečili nesrećni ishodi.

Sinoć na putu između Odžaka i Lalića:

M.V.