Počelo izmuljavanje Jegričke u okviru projekta ECOWAM

257

ZMAJEVO - U Parku prirode Jegrička u Zmajevu i Temerinu početkom meseca je počelo izmuljavanje i uklanjanje vegetacije, a ova akcija sprovodi se u sklopu projekta "Ekološko upravljanje vodama protiv ekstremnih vremenskih uslova u pograničnoj oblasti" – ECOWAM, INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Cilj projekta je poboljšanje vodnog bilansa reke Jegričke i glavnog kanala Kurca u pograničnom regionu Mađarske i Srbije, izmuljavanjem, građevinskim radovima i uklanjanjem prekomerne vegetacije iz korita reke.

Osim toga, razviće se zajednički sistem za analiziranje i praćenje, radi očuvanja kvaliteta vode i biodiverziteta u regionu prekogranične saradnje i definisaće se dugoročna rešenja radi prevencije degradacije kvaliteta voda. ECOWAM će doprineti razvoju regiona, sa intenziviranjem ekonomske saradnje između dve države, kroz održivo korišćenje prirodnih resursa.

Vodeći partner na projektu ECOWAM je Direktorat za upravljanje vodama u okrugu Donja Tisa, a ostala dva su Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ i Fond Evropski poslovi AP Vojvodine. Ukupna vrednost radova iznosi oko 1.800.000 evra, a planirano je da ceo projekat bude gotov 2019. godine.