Pored Kule, još nekoliko opština se sprema za lokalne izbore

123

KULA - Šta povezuje izjavu lidera Dveri Boška Obradovića i aktivnosti u opštinama Lučani, Doljevac, Kladovo i Kula? Reč je o lokalnim izborima koji dobijaju sve veći vetar u leđa, a mi smo istraživali šta se dešava u pomenutim opštinama.

Glasačka kutija / Foto: N. Janjanin

Priču o lokalnim izborima u pojedinim opštinama u Srbiji u javnost je prvi izneo lider Dveri, Boško Obradović. „Ono što mogu da vam kažem kao ekskluzivnu, insajdersku informaciju jeste da aktuelni režim u ovom trenutku razmišlja da veštački i protivzakonito izazove izbore u još nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji jer smatraju i osećaju da imaju ozbiljan problem ako lokalni izbori budu samo u Dragačevu, odnosno opštini Lučani. Opštine koje se pominju ovih dana koje treba da uđu u jedno vanredno stanje jesu Doljevac, Kladovo i Kula, izjavio je Obradović.

Lokalni izbori u opštini Lučani

Vanredni lokalni izbori u opštini Lučani održani su 28. decembra 2014. godine nakon raspuštanja lokalnog parlamenta i uvođenja privremenih mera pošto se saziv izabran 12. maja 2014. nije sastao više od tri meseca. U toj opštini najviše glasova je osvojila SNS, a slede SPS, NS, JS i Grupa građana „Jedan tim“, pisao je tada RTS.

Informacije o mogućim još jednim vanrednim lokalnim izborima u opštini Lučani pojavile su se u maju mesecu 2018. godine, kada je vladajuća koalicija koju u ovoj opštini od 45 čine 36 odbornika SNS (24), NS (7) i SPS (5), izjavila da nema nikakvog opravdanog razloga za njihovo održavanje.

„Imamo stabilnu dvotrećinsku skupštinsku većinu za izglasavanje svih odluka, i tako će ostati do kraja mandata. Naše sednice sa petnaest i više tačaka dnevnog reda, za razliku od drugih, prosečno traju nekoliko sati, a poslednja je održana pre sedam dana i ne postoji ni jedan od zakonom propisanih razloga za raspuštanje skupštine i raspisivanje vanrednih loklanih izbora“ izjavio je tada poverenik OO SNS i šef Odborničke grupe naprednjaka u Lučanima za portal Info liga.

Opozicija, međutim, ima drugačije mišljenje. Boško Obradović tvrdi da SNS u opštini Lučani nema rezultat za poslednje četiri godine aktuelne vlasti i dodaje da su izneverili sva svoja predizborna obećanja, i svi oni problemi koji u Dragačevu postoje godinama unazad samo se usložnjavaju pod aktuelnom vlašću. Obradović dodaje još da je Savez za Srbiju oformio do sada dve kancelarije, jednu u Lučanima i drugu u Kotraži, a uskoro, do kraja meseca bi trebalo da otvori i treću kancelariju u Guči. Uoči velike tribine u Guči, osnivači Saveza za Srbiju posetiće sve mesne zajednice u Dragačevu i u direktnom kontaktu razgovarati sa građanima.

Lokalni izbori u opštini Doljevac

Prema pisanju portala „Južne vesti“, iako ima stabilnu većinu u lokalnom parlamentu, prvi čovek Doljevca Goran Ljubić Međarac iz Srpske napredne stranke, pre nekoliko dana napustio je mesto predsednika ove opštine kraj Niša. Ipak, kako je Međarac objasnio, to ne znači da će napustiti politiku, već zbog prozivki opozicije, kako kaže, želi da na polovini mandata proveri izbornu volju Doljevčana.

„Južne vesti“ još navode i izjavu opozicionog odbornika Nenada Stojiljkovića iz Pokreta Dveri koji kaže da je ovo sve farsa zato što će Ljubić biti ponovo nosilac liste na lokalnim izborima za koje se sumnja da će biti raspisani zajedno sa izborima u opštini Lučani, kako bi Srpska napredna stranka pokazala svoju moć.

U čudne situacije u Doljevcu ubrajamo i iznenadnu aktivnost na Facebook stranici „Unija žena Doljevac“ odnosno „SNS Doljevac Forum žena“, kada je 24. septembra postavljena prva objava nakon više od pola godine neaktivnosti. 

Lokalni izbori u opštini Kladovo

Poslednji lokalni izbori u opštini Kladovo su održani 24. aprila 2016. godine na kojima je Izborna komisija opštine Kladovo proglasila šest izbornih lista. Najviše glasova je osvojila lista Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje, a odmah iza nje je bila koaliciji SPS-JS.

Ono što je interesantno i što povezuje Kladovo sa izjavom Boška Obradovića jeste nezvanično najavljeno osnivanje građanske inicijative za lokalne izbore u opštini Kladovo.

Da priča bude zanimljivija, u objavi na Facebooku se čak spominje i 16. decembar kao datum održavanja lokalnih izbora u opštini Kladovo. Upravo taj dan se spominje i u opštini Kula, kao mogući datum održavanja vanrednih lokalnih izbora.

Lokalni izbori u opštini Kula

O predizbornim aktivnostima u opštini Kula može da svedoči veliki broj građana. Iako tvrdi da lokalnih izbora neće biti, Srpska napredna stranka u opštini Kula je znatno pojačala broj akcija u vidu informisanja građana uz pomoć info pultova, sređivanja životne sredine, farbanja, čišćenja, ali i organizovanje poseta visokih državnih zvaničnika.

Štand SNS Kula / Foto: N. Janjanin

Da je predizborna kampanja u toku, tvrdi i kompletna opozicija u opštini Kula, o čemu smo ranije pisali u posebnoj vesti – OVDE.

Ukoliko predsednik opštine Kula podnese ostavku u narednih 10 dana, sasvim je sigurno da će vanredni lokalni izbori u opštini Kula biti održani u decembru 2018. godine.

N. Janjanin