(VIDEO) (FOTO) Završno veče 29. Haiku festivala u Odžacima

158

ODŽACI - U četvrtak, 18. oktobra 2018. godine u Odžacima je održano završno veče 29. Haiku festivala na kome je učestvovalo 153 učesnika sa svojim haiku pesmama.

29. Haiku festival u Odžacima / Foto: N. Janjanin

Direktorka Narodne biblioteke „Danilo Kiš“ u Odžacima Biljana Zlatković rekla je da je ove godine Festival haiku poezije održan po trideseti put, ali kako su zbornici počeli da izlaze tek od druge godine festivala, od tada počinje zvanično da se obeležava.

O značaju samog festivala govori i podatak da se u ovogodišnjem zborniku našlo 153 učesnika, a radovi su stigli ne samo iz naše zemlje, nego i iz okruženja, čime Festival haiku poezije dobija međunarodni karakter.

Kako je direktorka biblioteke rekla, osnivač festivala Vojislav Milenković je 2012. godine organizaciju predao biblioteci i danas je ova ustanova kuća haiku poezije.

Gošća festivala bila je glumica Anja Alač koja je govorila poeziju i otpevala nekoliko pesama. Ona kaže da je prvi put u Odžacima, ali da je, čim je ušla u Odžake, imala doživljaj topline. Anja je dodala da joj je neizmerno prijalo i bilo zadovoljstvo što je bila gošća festivala.

Osnivač Festivala haiku poezije, gospodin Vojislav Milenković podsetio je da je sve počelo pre tri decenije, a ove godine je po 29. put održano takmičenje za najbolju haiku pesmu. Kako kaže, odžački festival je prvi organizovani haiku događaj na prostoru bivše Jugoslavije i ta tradicija se čuva i neguje do današnjeg dana. Milenković ističe da je kroz Odžake dosad prošlo više od tri hiljade pesnika iz svih zemalja u okruženju, a javljaju se pesnici i iz udaljenijih država kao što su Australija, Švedska, Kanada i slično.

Sledeće godine se zvanično održava jubilarni 30. Haiku festival, a organizatori su tim povodom najavili poseban zbornik u kome će se naći svi koji su dosad nagrađeni.

Pogledajte video reportažu: