Kucuranin Milan Gaković prvak Srbije u vožnji zaprega

583

KUCURA - Proteklog vikenda u prelepom ambijentu Ergele "Kelebija" kraj Subotice, održano je finalno treće kolo Otvorenog Prvenstva Republike Srbije u vožnji dvoprega u organizaciji Saveza za konjički sport Srbije za Olimpijske i FEI discipline, a u tehničkoj organizaciji KK „Favory“ sa Kelebije.

Foto: Milana Nović

Najbolji vozači zaprega, prvog dana takmičenja odmerili su snage u dve discipline i to „A“ – dresurnoj vožnji i „C“ – vožnja preciznosti. U disciplini „A“ vožen je FEI dresurni test 11b, a najbolju dresurnu vožnju po mišljenju međunarodnog sudijskog kolegijuma, prikazala je jedina dama senior vozač, Terez Keresteš iz KK „Favory“ koja je vozila mladi par konja lipicanske rase 175 Maestoso Batosta IX i 176 Neapolitano Batosta II, drugo mesto pripalo je Oliveru Bunfordu iz Subotice, dok je treće mesto pripalo Akošu Berenjiju iz Kanjiže.

U disciplini preciznosti parkur je dizajnirao uređivač Ištvan Hati iz Mađarske, izuzetno zahtevan parkur najbrže i najpreciznije provezao je Milan Gaković iz KK “Vezir“ iz Kucure vozivši grla Isenhart i Conversano Janja. Milan je parkur završio sa minimalnim prekoračenjem vremena od 0.24 stotinke i samo jednom greškom, te je ukupno „zaradio“ 3,12 kaznenih poena, što je bilo dovoljno za osvajanje prvog mesta u utakmici preciznosti. Ispred drugoplasiranog Farago Bele iz KK „Favory“ (9,11 kaznenih poena), trećeplasiranog Olivera Bunforda (10,75 kaznenih poena).

Foto: Milana Nović

Na taj način na kraju prvog dana takmičenja i izvezene dve discipline u ukupnom plasmanu na prvoj poziciji sa blagom prednošću bio je mladi Kucuranin, Milan Gaković (75,70 bodova), sledili su ga sa malim zaostatkom od nepunog boda Terez Keresteš 76,13, Oliver Bunford 77,24, potom Akoš Berenji 83,79.

Posle ovoga ostalo je da se vidi ko će biti bolji u disciplini „B“ – maratonu, koji je na programu bio u nedelju drugog dana takmičenja, stazu dugu 11km i 300m, a koja se sastojala iz dve etape i to etape A 4500m, i etape B 6800m, a koju je dodatno činilo šest fiksnih maraton prepreka. U maratonu odlučujuća je bila etapa B i vožnja u fiksnim preprekama. Najspremnije konje i najspretniji u vožnji bio je dvadesetpetogodišnji Milan Gaković iz Konjičkog kluba „Vezir“ iz Kucure, koji je sa svojim grlima bio najbolji u čak pet prepreka od ukupno šest. Tako je Milan rezultatom 76,38 došao do više nego ubedljive pobede u maratonu, a ispred Olivera Bunforda 83,47 i Terez Keresteš 85,31 iz KK „Favory“ sa Kelebije.

Foto: Milana Nović

Na taj način u ukupnom plasmanu pobedu u trećem kolu Otvorenog Prvenstva Republike Srbije u vožnji dvoprega 2018. godine izvojevao je Milan Gaković, KK „Vezir“ Kucura, sa ukupno 152,08 poena. Drugo mesto pripalo je Bunford Oliveru KK “Favory“ sa 160,71 poena, dok je treće mesto pripalo Terez Keresteš KK “Favory“ 161,44 poena.

Sumiranjem rezultata iz sva tri takmičarska kola Otvorenog prvenstva Srbije u vožnji dvoprega, titula prvaka Republike Srbije 2018. godine pripala je Gaković Milanu iz KK “Vezir“ iz Kucure, sa ukupno 35 prvenstvenih bodova. Drugo mesto i titula viceprvaka Srbije sa ukupno 33 boda pripalo je Akošu Berenjiju iz KK “Favory“, dok je bronzano odličje sa ukupno 30 poena pripalo Terez Keresteš, takođe iz KK “Favory“.

Foto: Milana Nović

Milan Gaković, predsednik Konjičkog kluba „Vezir“ iz Kucure i reprezentativac Srbije, ove takmičarske sezone postigao je fantastične rezultate u disciplini konjičkog sporta vožnja zaprega. Krajem juna, braneći boje Srbije osvojio je titulu šampiona Balkana u vožnji dvoprega u individualnoj konkurenciji, a takođe je, kao kapiten Reprezentacije Srbije, doveo tim Srbije koji su zajedno sa njim činili Akoš Berenji i Oliver Bunford, do titule ekipnog šampiona Balkana, tako da je osvajanje titule prvaka Srbije kruna takmičarske sezone 2018. godine i uspeh o kome mnogi vozači zaprega sanjaju. Sve to je rezultat dugogodišnjeg predanog rada, pravilnog treninga i velike ljubavi prema konjima, bez koje ništa nije moguće.

Pred Milanom i njegovim kolegama je zaslužena zimska pauza i priprema za narednu takmičarsku sezonu, koja startuje na proleće.