U nedelju se završava letnje računanje vremena

16

SRBIJA - U nedelju, 28. oktobra, pomeranjem časovnika sa 03:00 na 02:00, završava se letnje računanje vremena za ovu godinu.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Ovo bi moglo da bude jedno od poslednjih pomeranja časovnika, budući da je Evropska komisija 12. septembra predložila ukidanje polugodišnjeg podešavanja vremena. Ukoliko se takav predlog izglasa, časovnike bismo poslednji put prilagodili letnjem periodu najkasnije 31. marta 2019, a o ovome bi svaka članica Evropske unije trebalo da se odluči do aprila 2019. godine.

Vlada Srbije je krajem avgusta ove godine usvojila Predlog Zakona o računanju vremena zbog potrebe da se obezbedi jedinstveno računanje vremena u Srbiji, usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje. Ukoliko se predlog izglasa, časovnike ćemo poslednji put pomeriti 27. oktobra 2019. godine, kada prestaje letnje računanje vremena.

Ideja o pomeranju sata prvi put je pala na pamet Džordžu Vernonu Hadsonu, entomologu sa Novog Zelanda, koji je ovaj predlog 1895. godine izneo pred Kraljevskim društvom u Velingtonu. Međutim, ova ideja bi pala u vodu da nije bilo britanskog preduzimača Vilijama Voleta koji je u leto 1905. godine, tokom ranog jutarnjeg jahanja u okolini Londona primetio da je Sunce odavno izašlo, a većina ljudi i dalje spava. On tada kreće u veliku kampanju za uvođenje takozvanog britanskog letnjeg vremena čime je zainteresovao čak i britanskog premijera Vinstona Čerčila.

U našoj zemlji letnje računanje vremena je prvi put počelo da se primenjuje 27. marta 1983. godine.