Izložba „Beograd 1918“ autora Slobodana Mandića iz Kule od danas u Galeriji Istorijskog arhiva u Beogradu

78

BEOGRAD / KULA - U Galeriji Istorijskog arhiva u Beogradu će u četvrtak, 1. novembra u 16:00 časova biti otvorena izložba "Beograd 1918", povodom oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu. Autor izložbe je Kuljanin Slobodan Mandić, istoričar i viši arhivista u Istorijskom arhivu Beograda.

Prisutnima će pozdravnu reč uputiti Mr Dragan Gačić, direktor Istorijskog arhiva Beograda, a izložbu će otvoriti pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Izložba „Beograd 1918“ ima za cilj da na osnovu raspoložive arhivske građe ukaže na neke od važnih pojava i događaja koji su pratili dane uoči, tokom i nakon oslobođenja Beograda na kraju Prvog svetskog rata.

Za potrebe izložbe izdvojeno je 206 dokumenata i fotografija iz Istorijskog arhiva Beograda. Odabrana arhivska građa će biti predstavljena na 31 panou, podeljenim u šest tematskih celina:

  1. Beograd u Prvom svetskom ratu
  2. Materijalno uništavanje
  3. Od Soluna do Beograda
  4. U slobodnom gradu
  5. Ka prestonici Kraljevstva SHS
  6. Sećanja, priznanja, odlikovanja

Izložbom je obuhvaćen život u Beogradu pod okupacijom, kao i događaji u vezi sa probojom Solunskog fronta. Posebno su osvetljeni događaji koji su usledili nakon ulaska generala Petra Bojovića sa trupama u oslobođeni grad.

Izložba će ukazati na obnovu rada institucija gradske uprave i niz mera za regulisanje života u razorenoj i ratom iscrpljenoj prestonici. Posetiocima će biti predstavljeni organizovni popis i elaborat o učinjenoj ratnoj šteti prilikom bombardovanja i tokom okupacije, kao i dokumenti koji govore o pripremama za ujedinjenje u novu jugoslovensku državu.

Dokumenti nastali radom srpskih državnih organa, većinski zastupljeni na ovoj izložbi, datirani su po julijanskom kalendaru, koji je u Srbiji bio u upotrebi do 1. januara 1919. godine. Zbog toga se i Dan oslobođenja Beograda – 19. oktobar 1918, danas obeležava 1. novembra.

Izložba će moći da se pogleda u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda do kraja novembra 2018. godine. Radno vreme Galerije Istorijskog arhiva Beograda je: utorak–subota, od 10:00 do 17:00 časova. Ulaz u Galeriju je slobodan.