Na Gradskom groblju u Vrbasu obavljena velika akcija uređenja uoči praznika Svi sveti i Mitrovskih zadušnica

108

VRBAS - Uoči hrišćanskog praznika Svi sveti, koji katolički vernici obeležavaju danas, i Mitrovksih zadušnica, koje pravoslavci praznuju u subotu, 3. novembra, na Gradskom groblju u Vrbasu obavljena je velika akcija uređenja. Kapije groblja otvorene su od 07:00 do 18:00 sati.

Foto: JKP "Komunalac" Vrbas

Danas katolički vernici prisustvuju misama u crkvama i na grobljima obeležavajući hrišćanski praznik Svi sveti. U subotu padaju Mitrovske zadušnice i tada će se u pravoslavnim hramovima služiti parastos. Ovo su crkveni praznici kada se srodnici sećaju najmilijih koji su preminuli, obilaze njihove grobove, pale sveće za pokoj duše i polažu cveće. Taj dan posvećen je molitvama za rođake i prijatelje koji više nsiu među živima.

„Budući da u subotu očekujemo veliki broj posetilaca na Gradskom groblju zbog obeležavanja Zadušnica, pristupili smo uređenju groblja. Vrbašani drže do običaja i čuvaju uspomenu na svoje najmilije, te stoga obilaze spomenike svojih srodnika posebno prilikom velikih praznika. Kako je običaj da se na ovaj dan uređuju grobovi, pale sveće i polaže cveće, u našoj cvećari obezbeđeni su aranžmani neophodni za ove prilike“, kaže šef „Kapele“ JKP „Komunalac“ Miljan Vujović.

Foto: JKP “Komunalac” Vrbas

Iz nadležne jedinice JKP “Komunalac” mole građane da prilikom uređenja spomen obeležja, otpatke odlažu u kante i kontejnere, vode računa o česmama i provere sveće pre odlaska s Gradskog groblja.

Uređenje i zakup grobnih mesta

Ukoliko srodnici nisu u mogućnosti da održavaju grobove svojih predaka, to umesto njih mogu uraditi radnici JKP “Komunalac” po utvrđenom cenovniku. U „Komunalcu“ podsećaju srodnike pokojnika, kojima je ugovor o zakupu grobnog mesta pred istekom, da ga mogu obnoviti svakog radnog dana od 07:00 do 15:00 časova u službenim prostorijama na Gradskom groblju u Vrbasu.