OTVORENO PISMO Bošku Obradoviću povodom njegovih izjava o lokalnim medijima u Kuli

29

Povodom izjava Boška Obradovića o lokalnim medijima, pre svega u opštini Kula, urednik Portala "Naše Mesto" Bratislav Grbić ovim putem upućuje otvoreno pismo lideru Pokreta Dveri.

Poštovani gospodine Obradoviću,

Redakcija Portala “Naše Mesto” ispratila je neke Vaše izjave koje su objavljene u različitim medijima, povodom raspisivanja lokalnih izbora u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac. Smatramo da su te izjave paušalnog karaktera i veoma nekorektne.

Prva takva izjava objavljena je 23. oktobra na zvaničnom sajtu Pokreta Dveri, gde piše da u opštini Kula ne postoje slobodni mediji. Portal Infobrif je istoga dana preneo sa Tanjuga Vašu izjavu sličnog karaktera. Sledeća Vaša izjava objavljena je 29. oktobra, takođe na sajtu Vašeg pokreta i u njoj ponovo tvrdite da u Kuli nema niti jedan jedini lokalni medij. Sve netačno! Nakon toga, Vaše tvrdnje je preneo veliki broj lokalnih medija.

Portal “Naše Mesto”, kao najčitaniji lokalni medij u opštini Kula, postoji od 2012. godine i potpuno je nezavisan medij koji punu pažnju posvećuje svim političkim partijama, kako vladajućim, tako i opozicionim. Primera radi, povodom raspisivanja lokalnih izbora u našoj opštini objavili smo više članaka koji govore o tome. Prvi takav članak bio je analitičkog karaktera, a objavili smo ga 19. oktobra. U okviru tog članka nalaze se i izjave predstavnika gotovo svih opozicionih stranaka u opštini Kula. Drugi članak objavili smo narednog dana, u njemu smo se bavili navodima drugih medija o raspisivanju lokalnih izbora u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac, gde smo se pozvali i na neke vaše izjave. O ovome smo Vas obavestili na Tviteru i to dva puta (ovde i ovde), ali niste reagovali na bilo koji način, što je, smatramo, veoma nekorektno sa Vaše strane.

U utorak, 30. oktobra ste gostovali u emisiji “Upitnik” na RTS1 i tu ste takođe ponovili da u Kuli kao ni u drugim navedenim opštinama nema nijedan slobodan medij. Nije nam jasno zbog čega iznosite netačne tvrdnje. Da li su to neki politički poeni ili je reč o neproverenim informacijama koje su došle do Vas, u svakom slučaju, nije u redu da se jedan ozbiljan političar bavi neistinama ili poluistinama, kao i da daje paušalne izjave kako ste Vi to učinili, kao što vidite nekoliko puta.

Inače, Portal “Naše Mesto” je potpuno otvoren za sve političke partije. Povodom raspisanih izbora, juče smo postavili uslove objavljivanja sa cenovnikom političkog marketinga. To je praksa koju smo uveli još od prvih izbora koje smo kao medij ispratili i ponosimo se time, jer slobodni i nezavisni mediji treba da budu transparentni, a kao što vidite mi to jesmo.

Ovakve Vaše izjave nas pomalo čude, pogotovo zbog toga što smo u okviru lokalnih izbora u opštini Vrbas, koju takođe medijski pokrivamo, objavili i video posvećen tribini pokreta Dveri. U okviru tog snimka nalazi se i Vaš govor i to kompletan. Podsećam Vas da je Vaša stranka deo svoje lokalne kampanje u opštini Vrbas sprovodila preko našeg portala. Moramo da kažemo da je saradnja koju smo uspostavili sa narodnim poslanikom Ivanom Kostićem u tom smislu bila veoma korektna.

Kao što vidite, ne koristimo jezik politike, niti Vas ili Vašu politiku etiketiramo na bilo koji način. Prosto Vam iznosimo činjenice, sa ciljem da ubuduće malo pažljivije birate reči kada govorite o lokalnim medijima, kako u Kuli, tako i u drugim mestima. Nikakva politika niti kampanja ne može da opravda izrečenu neistinu, pa tako ni gore navedene Vaše izjave.

Ne očekujemo bilo kakvu reakciju sa Vaše strane. Prosto želimo da ne zloupotrebljavate funkciju narodnog poslanika ili poziciju lidera jedne od opozicionih stranaka, jer kada to činite onda pravite štetu, kako nama koji se trudimo da svoj posao radimo pošteno, tako i građanima koje očigledno dovodite u zabludu. Na ovaj način, takođe štetite i svojoj politici, jer na temelju samo jedne neistine ili paušalne izjave dovodite u pitanje integritet svih svojih reči i ranije iznetih političkih stavova.

Glavni i odgovorni urednik Portala “Naše Mesto”
Bratislav Grbić

17.09.
0628364XXX