(FOTO) Korisnici Gerontološkog centra Vrbas posetili Bač

315

VRBAS - U petak 2. novembra održana je ekskurzija korisnika Gerontološkog centra Vrbas koji su imali priliku da posete kulturno-istorijska dobra opštine Bač.

Foto: Mihailo Simić

U saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Bač, više od 40 korisnika i zaposlenih u Gerontološkom centru Vrbas su se preselili u daleke srednjevekovne istorijske kulise koju Bač sve ponosnije pokazuje svetu.

Naime, nedavno je najstarija očuvana srednjevekovna tvrđava u Vojvodini Tvrđava Bač dobila prestižno evropsko priznanje za kulturno nasleđe. Nakon 12 godina obnove kroz projekat „Vekovi Bača“, Tvrđava Bač, franjevački samostan, manastir Bođani i ostaci turskog hamama ovoga puta nisu mimoišli ni radoznalost posetilaca iz ne tako dalekog Vrbasa.

„Velika je stvar kada je grupi ljudi poznijih godina i slabije očuvanih sposobnosti kretanja omogućeno da relativno lako pristupe ovako vrednim istorijskim objektima, a još je važnija emocija koju doživimo u susretu sa tolikim vekovima koji su istrošili ove građevine ali nisu uništili duh svih kultura i veroispovesti koje se stotinama godina komešaju u blizini tokova naizgled nepomičnog Dunava. Na čistim ulicama Bača posetioci su mogli da osete kako svaka cigla, vrata ili krovovi kuća odišu starovremenskim bojama“, kažu iz Gerontološkog centra Vrbas.

Nakon upečatljivih susreta sa trenucima večnosti, putnici iz Gerontološkog centra Vrbas su ugošćeni na ručku priređenom u prelepom ugostiteljskom objektu „Bački dvor“ na jezeru Provala između Vajske i Bođana. Zahvalnost avanturista u najvećoj meri zaslužuje topao i blago vetrovit novembarski dan koji je doneo svež vazduh i sa nekoliko kapi kiše ispratio umorne putnike nazad u Kucuru i Vrbas.