Novi ciklusi funkcionalnog osnovnog obrazovanja u Kuli i Somboru

131

KULA / SOMBOR - U nove cikluse funkcionalnog osnovnog obrazovanja uključeno je 45 nezaposlenih lica na području Filijale Sombor Nacionalne službe za zapošljavanje.

OŠ "Petefi brigada" Kula / Foto: B. Grbić

Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih se realizuje u saradnji sa školama verifikovanim od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odnosno sa Školom za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru i sa Osnovnom školom „Petefi brigada“ u Kuli.

Ove školske godine u ovaj program je uključeno 45 nezaposlenih lica, 12 lica je uključeno u Kuli, a 33 polaznika su uključena u program u Somboru. Najviše polaznika je u trećem ciklusu, dvadeset dvoje, koji završavaju sedmi i osmi razred, 16 polaznika je u drugom ciklusu i završavaju peti i šesti razred, a sedam polaznika se nalazi u prvom ciklusu, što podrazumeva uključivanje u prva četiri razreda osnovne škole.

Nakon uspešnog završetka osnovne škole, polaznici stiču mogućnost uključivanja u obuke u cilju sticanja kompetencija za obavljanje jednostavnih radnji.

U toku trajanja programa, Nacionalna služba snosi troškove udžbenika, ukoliko udžbenici nisu obezbeđeni na drugi način, i isplaćuje troškove prevoza polaznicima programa.

Cilj funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih jeste unapređenja kvaliteta radne snage, podizanje kompetentnosti i zapošljivosti nezaposlenih lica bez osnovnog obrazovanja i kvalifikacija.