(FOTO) Otvoren novi objekat specijalističkih službi Doma zdravlja u Kuli

271

KULA - Danas je svečano otvoren novi objekat specijalističkih službi Doma zdravlja u Kuli. Građani Kule će najzad moći da koriste sve usluge lekara specijalista na jednom mestu, bez gužvi, mnogo brže i efikasnije.

Foto: Nemanja Janjanin

Novo krilo Doma zdravlja u Kuli završeno je još letos, ali se na otvaranje čekalo sve do danas zbog komplikovanih i dugotrajnih procedura oko pribavljanja adekvatnih saglasnosti i rešenja o upotrebi radiološke opreme.

Foto: Nemanja Janjanin

Opština Kula je ovaj objekat napravila uz pomoć i sufinansiranje Ministarstva privrede, a sredstva su obezbeđena od kredita Evropske investicione banke. Ukupna vrednost građevinskih radova na ovom objektu bila je 132 miliona dinara, od čega je Ministarstvo obezbedilo 55 miliona, a Opština 77 miliona dinara. Pored tih sredstava, Opština je obezbedila i dodatnih šest miliona za izgradnju trafo-stanice i nabavku kancelarijskog nameštaja i medicinskih aparata.

Foto: Nemanja Janjanin

Portal Naše Mesto je o tome pisao 24. jula kada je predstavnik Evropske investicione banke Pol Hiki obišao radove na izgradnji novog krila Doma zdravlja u Kuli. Građani će otvaranjem novog objekta imati objedinjene zdravstvene usluge svih specijalističkih službi. Prednost ovog objekta je i odsustvo arhitektonskih barijera i prisustvo lifta koji omogućava dostupnost zdravstvenih usluga teško pokretnim i invalidnim licima.

„Građani Kule mogu biti zadovoljni jer će imati na jednom mestu kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, a mi smo sa rukovodstvom Doma zdravlja dogovorili nabavku dodatne medicinske opreme“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović / Foto: Nemanja Janjanin

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar rekao je da je danas dogovoreno šta će se u kulskom Domu zdravlja uraditi u budućem periodu. On dodaje da će Dom zdravlja dobiti novi ultrazvuk za ginekologiju, sa sondom za abdomen, kao i CTG aparat, a da je predsednik Pokrajinske vlade Mirović obećao sanitet. „Ono što je najbitnije, planirano je šest ili više novih specijalizacija, među kojima su pedijatrija, psihijatrija i oftalmologija“, kazao je Lončar.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar / Foto: Nemanja Janjanin

„Mi Kuljani smo danas ponosni jer smo nakon 30 godina dobili prvi ozbiljan objekat u našoj opštini. Danas smo svedoci da Kula dobija jedan od najmodernijih i najopremljenijih domova zdravlja, a i u narednom periodu ćemo nastaviti da radimo u interesu građana“, rekao je za medije predsednik Privremenog organa opštine Kula Velibor Milojičić.

Predsednik privremenog organa opštine Kula Velibor Milojičić / Foto: Nemanja Janjanin