Veselin Adžić: Ljubav umesto otrovnih strelica

64

SAVINO SELO - Dugogodišnji novinar Veselin Adžić osvrnuo se u svom tekstu na dva nedavna događaja koji su povezali bratski narod iz dve države. O čemu se radi, pročitajte u narednim redovima.

Prostorije Udruženja Vasojevića u Savinom Selu / Foto: M. V. fotopres.com

Nedavni praznični broj „Novosti“ na području opština Vrbas i Kula već u nedelju u prvim prepodnevnim časovima naprosto je razgrabljen. Skoro na svim prodajnim mestima ove dve vojvođanske opštine. U popodnevnim satima gotovo da se na kioscima nije mogao kupiti ni jedan primerak. Razlog za veliku potražnju za ovim listom je sadržina dva zapažena priloga objavljenih na 23. i poslednjoj udarnoj strani.

Čitaoci su najpre zapazili prilog donet sa skupa održanog u Savinom Selu kod Vrbasa održanog povodom obeležavanja krsne slave svetog Arhangela Mihaila, zaštitnika Vasojevića, inače najvećeg srpskog plemena u Crnoj Gori. Drugi takođe zanimljiv tekst je zaintrigirao čitaoce, zbog emotivno i sadržajno urađenog izveštaja sa međudržavne utakmice između Srbije i Crne Gore sa koje je krajnji rezultat, reklo bi se, bio skoro u drugom planu.

U oba navedena teksta reporteri su se potrudili da što vernije prenesu utiske za koje se slobodno može tvrditi da su obilovali izlivom emocija dobrodošlice i izrazom velikog prijateljstva među učesnicima i pripadnicima dvaju bratskih naroda. Umesto policijskih kordona na stadionu i oko njega dominirali su dobro raspoloženi gosti i domaći navijači, koji su srdačno pozdravljali svoje sportske „protivnike“ iz Podgorice. Pažljivom posmatraču nije mogao da promakne kako kažu ni trenutak kada se kod nekih gledalaca prilikom intoniranja obeju himni pojavila i pokoja suza u očima. Za većinu je to bila najava dolaska nekih drugih sigurno boljih vremena, bez laži mržnje i netolerancije. Prema rečima reportera gledaoci su na taj način preneli poruku da smo svi mi ustvari jedan narod koji je samo sticajem nesrećnih okolnosti dospeo na suprotne strane jednog u stvari zajedničkog ambijenta.

U isto vreme u srcu bačke ravnice u Savinom Selu, nezvaničnoj prestonici plemena Vasojevića u dijaspori, nekoliko stotina pripadnika tog plemena okupilo se da proslavi svoju plemensku slavu da po dvadeset i sedmi put zaredom na svečan način potvrde pripadnost svojoj veri, Svetosavlju i srpskom rodu.

Kao i prethodnih godina okupili su se znameniti saplemenici iz Crne Gore, Beograda, Novog Sada i mnogih drugih mesta iz zemlje i okruženja. Uz neizostavne zvuke gusala, zatim repertoara redovnog i najvernijeg učesnika skupa primadone narodnog melosa Branke Šćepanović i po prvi put prisutne Merime Njegomir, veselilo se i družilo do u kasne sate. Skup su tom prilikom pozdravili Momir Bulatović, nekadasnji predsednik Vlade SRJ, kao i jedan od glavnih organizatora profesor dr Milija Zečević.

Oni su ukazali na sadašnje teške političke prilike u Crnoj Gori i Srbiji i izrazili nadu da će doći dan normalizacije odnosa među dva bratska naroda, kao i da će jednom umesto skoro svakodnevnih otrovnih strelica sa obe strane stizati vjesnici zajedništva, ljubavi, saradnje i tolerancije.

Veselin Adžić